Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Μπαμπούγερα Βαμβακόφυτου. 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 2.00 μ.μ.

Μπαμπούγερα Βαμβακόφυτου. 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 2.00 μ.μ.

Η φύση προετοιμάζεται για την άνοιξη, η βλάστηση μόλις έχει εμφανιστεί μέσα από την γη, στα δένδρα αρχίζουν το πρώτα φυλλώματα. Όμως μια ξαφνική κακοκαιρία, ένας χιονιάς, μπορεί αυτήν την ώθηση της βλάστησης προς το φως να την καταστρέψει ανεπιστρεπτί. Τώρα λοιπόν πρέπει ο γεωργός να στραφεί προς τις αόρατες δυνάμεις που ελέγχουν την φύση και με τις μαγικές/θρησκευτικές τελετές του, να εξορκίσει το «κακό», να αφυπνήσει την γη, να την ωθήσει προς την γονιμοποίηση. 
Μεταμφιεσμένοι σε ζώα με ιδιαίτερο συμβολισμό σχετικό με την γονιμότητα και την γεωργία, όπως αυτή του τράγου, του βοδιού, της αρκούδας κτλ. δημιουργούσαν ανυπόφορο θόρυβο με την χρήση ηχηρών οργάνων (κουδούνια) με σκοπό να αφυπνήσουν την γη και για να προκαλέσουν την άνοδο της βλάστησης χτυπούσαν την γη με το αυτοσχέδιο μαστίγιο «ταπούς». 
Στα Μπαμπούγερα σημαντικό ρόλο παίζει η εμφάνιση/λατρεία του Διόνυσου που σχετίζεται με τους εορτασμούς της βλάστησης, της γονιμότητας και της ιερής τρέλας που προκαλεί η πόση του οίνου. 
Επίσης το έθιμο της αρπαγής της νύφης και της υποχρέωσης των μασκοφόρων-μπαμπούγερων να τρέξουν και «πάση θυσία» να την επαναφέρουν στο δρώμενο έχει ευθεία συσχέτιση με τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης, κόρη της Θεάς της γεωργίας Δήμητρας, από τον Πλούτωνα. 
Συμπερασματικά το έθιμο των ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΩΝ στο ΒAMΒAKOΦΥΤΟ είναι μια εκδήλωση των κατοίκων του χωριού που έχει την μορφή δρωμένου παραπέμποντας άμεσα σε πανάρχαιες ιερές τελετές των αγροτικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου