Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 2017

Πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ασκούν οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας τις τελευταίες ώρες στην προσπάθεια που κάνουν να αρθεί το αδιέξοδο με την αποπληρωμή τους για τη σοδειά του 2017, η οποία ανέρχεται σε 10,2 εκατ. ευρώ και για μια ακόμη σεζόν, έχει καθυστερήσει δραματικά προκαλώντας οργή και αγανάκτηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή μεθοδεύεται ένα πολύ κρίσιμο ραντεβού σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να τεθούν όλα τα δεδομένα επί τάπητος και να ληφθούν αποφάσεις.

Όπως πληροφορείται το Agronews έχει, καταρχήν, συμφωνηθεί να γίνει μια συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στην οποία εκτός από τις αντιπροσωπείες τευτλοπαραγωγών από τη Λάρισα, το Πλατύ, τις Σέρρες και την Ορεστιάδα, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης -Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, εκπρόσωποι της πιστώτριας τράπεζας, καθώς και των ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος, όπως τονίζεται, θα είναι να βρεθεί τρόπος να γίνει η εξόφληση των οφειλόμενων και παράλληλα να διασφαλιστεί η λειτουργία της βιομηχανίας και της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σοβαρό ενδεχόμενο (σ. σ. θα ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας εκτός απροόπτου) να αναβληθεί προσωρινά η συνάντηση της Τετάρτη, καθώς η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ίσως δεν επιτρέψει στους δύο υπουργούς να βρουν το χρόνο να παραστούν.

Για την ώρα ισχύουν οι σχετικές συνεννοήσεις με τα δύο υπουργεία που έγιναν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, μετά τη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των παραγωγών με τη διοίκηση της βιομηχανίας, στο εργοστάσιο του Πλατέος. Σε αυτή, όπως αναφέρουν τευτλοπαραγωγοί, διαπιστώθηκε εκ νέου ότι οι ενέργειες της ΕΒΖ δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα κι οι υποσχέσεις για αποπληρωμή έως το τέλος Δεκέμβρη, όπως ορίζεται και από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών, δεν έχουν εκπληρωθεί.

Μάλιστα τα σωματεία των τευτλοπαραγωγών, προκειμένου να πιέσουν να βρεθεί λύση, προέτρεψαν τα μέλη τους να μην προχωρήσουν ακόμη σε υποβολή αίτησης για την καλλιέργεια τεύτλων τη σεζόν του 2018. Παράλληλα διαμήνυσαν ότι αν δεν δρομολογηθούν εξελίξεις ούτε στην επικείμενη συνάντηση με τους υπουργούς, προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τις πληρωμές, θα ζητήσουν ακρόαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσουν και τη νομική οδό, καταθέτοντας τα τιμολόγια που τους έχει κόψει η ΕΒΖ, χωρίς να τους έχει πληρώσει. 

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου