Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου του 1956, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανήγγειλε την ίδρυση ενός νέου κόμματος της «Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης» (Ε.Ρ.Ε.).

Σαν σήμερα 4 Ιανουαρίου του 1956, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανήγγειλε την ίδρυση ενός νέου κόμματος της «Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης» (Ε.Ρ.Ε.).

Το 1956 ο Καραμανλής σε συμφωνία με το Παλάτι ιδρύει την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση. 

Στα οργανωτικά του χαρακτηριστικά αφορά ένα κόμμα «στελεχών» πράγμα που σημαίνει πως η λειτουργία του εστιάζεται κεντρικά σε επίπεδο ηγεσίας και όχι στρατολόγησης μελών αφού είναι χαρακτηριστική η προσωποπαγής αναφορά στον ηγέτη και ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η ΕΡΕ συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές του 1956 οπότε και σχηματίζει Κυβέρνηση υπό τον Καραμανλή ενώ δύο χρόνια μετά (1958) κερδίζει ξανά τις εκλογές με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) να αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση με το εντυπωσιακό ποσοστό του 24,42 %. 

Παρ’ όλα αυτά οι εκλογές που επέφεραν και την ισχυρότερη ένταση στο κομματικό πλαίσιο ήταν εκείνες του 1961 γνωστές και ως «βίας και νοθείας». 

Με το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν το αποτέλεσμά τους ως εκλογικό πραξικόπημα ο Γεώργιος Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου σηκώνει την σημαία του «ανένδοτου αγώνα» που τον οδηγεί στην εξουσία δύο χρόνια αργότερα (1963). Τέλος, με την φράση του «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» υπονοώντας το Παλάτι και μετά την ήττα της ΕΡΕ, ο Καραμανλής επιλέγει να παραιτηθεί και να μεταβεί στο εξωτερικό. Ακολούθως, πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ενώ η επιβολή της δικτατορίας του 1967 σηματοδοτεί το τέλος της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος