Ο ρόλος της Αμερικανικής Υπερδύναμης στο Μακεδονικό
Από το 1989 διαδοχικά η κατάρρευση της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας, ο αιματηρός διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, η πλήρης ανακατανομή των διεθνών ισορροπιών, η αμερικανική ηγεμονία, η εν τω μεταξύ ριζική ανασύνταξη της Ρωσίας και η οικονομική ανάδυση της Κίνας έδωσαν νέα τροπή στο Μακεδονικό. Η Μακεδονία παραμένει νευραλγική περιοχή.
Υποβαστάζει και τροφοδοτεί τη Μεσοβαλκανική Ζώνη, η οποία άγει κατ’ ευθείαν από την Αδριατική στη Μαύρη Θάλασσα και, από εκεί, παρακάμπτοντας την πάντα αμφίβολη Τουρκία, οδηγεί στην Κασπία και την Υπερκαυκασία, δηλαδή στα πετρέλαια και στον στρατηγικό στροφέα της Ευρασίας. Με αιματηρούς πολέμους και με ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσεως, υπό την Ουάσιγκτον, η Μεσοβαλκανική Ζώνη κατακερματίσθηκε και τα ράκη της μετεβλήθησαν σε άμεσα ή έμμεσα αμερικανικά προτεκτοράτα.
Είναι τα νεότευκτα θνησιγενή κρατίδια Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και Σκόπια στα οποία προστίθενται τα παλαιότερα, αλλά φτωχότερα Κράτη της Ευρώπης, Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου οι Αμερικανοί μετέφεραν από τη Δύση τις ισχυρότερες στρατιωτικές βάσεις τους στην Αδριατική και στη Μαύρη Θάλασσα. Όποια μηχανοκίνητη Μεραρχία αποβιβασθεί στην Ηγουμενίτσα από τις αμερικανικές βάσεις της Ιταλίας φθάνει σε λιγότερες από 12 ώρες στα Δαρδανέλλια μέσω της Εγνατίας Οδού.
Τη Μεσοβαλκανική Ζώνη εξάλλου προορίζονται να διασχίσουν οι κρισιμότεροι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ανατολή στη Δύση. Οι Αμερικανοί στοχεύουν να εξαρτήσουν ενεργειακά πλήρως την Ευρώπη από τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, να αποκόψουν την τροφοδοσία της με το φυσικό αέριο της Ρωσίας και να εξουδετερώσουν αυτό το ρωσικό στρατηγικό και οικονομικό πλεονέκτημα. Η Μόσχα προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου Sοuth Stream σε σκληρό ανταγωνισμό με τον δυτικό αγωγό Nabucco. Θύματα του ανταγωνισμού έπεσαν ήδη ο ρωσικός πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Αλ. Καραμανλής Το Κράτος των Σκοπίων μπορεί να είναι μικρό και θνησιγενές αλλά κατέχει κεντρική θέση στον κρίσιμο γεωπολιτικό διάδρομο Δύσης-Ανατολής. Μια τυχόν κατάρρευσή του θα προκαλούσε ντόμινο στα ασταθή Βαλκάνια. Επί πλέον έως και το 2008 οι κυβερνήσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζώρτζ Μπους είχαν επενδύσει στα Σκόπια και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των πρωταγωνιστών τους.
Ο αγωγός ΑΜΒΟ, που παρουσιάζει εδώ με καμάρι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Γκρούεφσκι, ανήκει στις αμερικανικές εταιρείες Exon και Chevron και την κατασκευή του έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Ηallibarton. Με αυτές τις τρεις εταιρείες συνδέονταν επί Προεδρίας Μπους ο Αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ και οι υπουργοί Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, Εσωτερικών Γκέιλ Νόρτον και Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ.
Παράλληλα η Αμερική χρησιμοποιεί στρατιωτικά τα προτεκτοράτα της στα Βαλκάνια. Στο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με τα Σκόπια, κατασκεύασαν τη γιγαντιαία στρατιωτική βάση Bondsteel, το μόνο ανθρώπινο κτίσμα που είναι ορατό από τη Σελήνη μαζί με το Σινικό Τείχος.
Στην πόλη των Σκοπίων ανήγειραν τη μεγαλύτερη, σε ευρωπαϊκό έδαφος, τεθωρακισμένη βάση ηλεκτρονικής κατασκοπείας και ηλεκτρονικού πολέμου που επονομάζουν «πρεσβεία» με 3.000 άτομα δήθεν «διπλωμάτες» μια κι εκεί όλα κυκλοφορούν με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.
Γι’ αυτό η Ουάσιγκτον, παρά τις διεθνείς συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της, αναγνώρισε τα Σκόπια με την ψευδωνυμία «Μακεδονία» το 2002 και το 2008 πίεζε ασφυκτικά την Ελλάδα να αποδεχθεί την άμεση ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Η αμερικανική υποστήριξη συνεχίσθηκε και υπό τον νέο Πρόεδρο Ομπάμα. Τον Απρίλιο του 2010 το περιοδικό STATE, επίσημο όργανο του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, αφιέρωσε το εξώφυλλό του και το κεντρικό του θέμα στα Σκόπια. Τίτλοι: Μακεδονία, το μαργαριτάρι των Βαλκανίων και Σκόπια, η Αρχαία Μακεδονία δημιουργεί τη σύγχρονη δημοκρατία.
Συντάκτρια η Stephanie Rowlands, υπάλληλος της αμερικανικής Πρεσβείας στα Σκόπια.
Η αμερικανική στροφή
Από τον Φεβρουάριο του 2011, ωστόσο, η αμερικανική πολιτική και συνακόλουθα η ευρωπαϊκή μεταστρέφεται θεαματικά υπέρ των ελληνικών θέσεων. Η Δύση συνειδητοποίησε επί τέλους ότι όσο περισσότερο προστατεύει τα Σκόπια, τόσο περισσότερο αυτό το μικρό Κράτος μεταβάλλεται σε προκλητικό ταραξία της Μεσοβαλκανικής Ζώνης, επιδεικνύει παρανοϊκή μεγαλομανία, βυθίζεται σε επίπεδα τριτοκοσμικά και κινδυνεύει να αυτοδιαλυθεί προκαλώντας ντόμινο στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα η βαθιά οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση απειλεί με άμεση αποσταθεροποίηση την Ελλάδα όταν ταυτόχρονα η Δύση χάνει τον έλεγχο των ραγδαίων εξελίξεων και, ακόμη σημαντικότερα, των πετρελαίων στις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ιδού μερικές επίσημες δημόσιες δηλώσεις:
Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, ο Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι καλείται στην Ουάσιγκτον σε κοινή συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η Κλίντον δηλώνει δημόσια:
Ανησυχούμε για την ανάμειξη της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, για την ελευθερία του Τύπου και τις ενδοεθνοτικές σχέσεις.
Στις 19 Ιουλίου 2011, η Χίλαρι Κλίντον επισκέπτεται την Αθήνα και δηλώνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα Η κυβέρνηση στα Σκόπια πρέπει να ξέρει ότι δεν δύναται να προσχωρήσει στην Ε.Ε. μέχρι να λυθεί το ζήτημα του ονόματος.
Ενωρίτερα ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τόμας Κάντριμαν σπεύδει στα Σκόπια και δηλώνει: Είναι άμεση ανάγκη να λάβετε επείγοντα μέτρα για την ελευθερία του Τύπου, την πάταξη της διαφθοράς και την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων σας.
Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ. Στις 9 Απριλίου 2011, επισκέπτεται τα Σκόπια ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό δηλώνει:
Τώρα είναι η ώρα για να επιλυθεί η διαμάχη γύρω από το όνομα. Η όμορφη χώρα σας και η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αφήστε με να σας δώσω μια φιλική συμβουλή: Επιλύστε τη διαμάχη!
Ο Έρβαν Φουέρε, πρεσβευτής της Ε.Ε στα Σκόπια, προειδοποιεί δημόσια:
Χωρίς την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να ενταχθείτε στην Ευρώπη.
Σε ανάλογες δηλώσεις προβαίνουν όλοι οι πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών στα Σκόπια. Ο Κρίστοφερ Άιβον, πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας, τονίζει: Η Βρετανία επιθυμεί να δει τη Μακεδονία στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. αλλά ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε καμιά άλλη χώρα μπορεί να σας λύσει τη διαφορά σας με την Ελλάδα.
Χρειάσθηκαν 20 χρόνια για να αντιληφθεί η Δύση ότι το πρόβλημα μεταξύ Σκοπίων-Αθηνών δεν είναι διμερές. Είναι διεθνές. Τούτο κατέστησε σαφές στους συμμάχους της η Ελλάδα και, παρά τις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις, τον Απρίλιο του 2008, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι απεφάσισε ομόφωνα ότι η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία προϋποθέτει την προηγουμένη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για την ονομασία.
Την ίδια απόφαση υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση και από τότε επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο οι δύο Δυτικοί Συνασπισμοί. Οι λόγοι της δυτικής στροφής δεν είναι, φυσικά, ιδεολογικοί. Είναι αμιγώς γεωπολιτικοί.
Ήδη η Δύση χάνει τον έλεγχο των καθεστώτων στις πετρελαιοπαραγωγές μουσουλμανικές χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής μετά την περιώνυμη «Αραβική Άνοιξη» που η ίδια προκάλεσε.
Εφιάλτης της είναι μια ταυτόχρονη κατάρρευση στα Βαλκάνια όπου η Ελλάδα, παρά τη βαθιά κρίση της, είναι το απείρως συγγενέστερο Κράτος και το ζωτικό θεμέλιο της Μεσοβαλκανικής Ζώνης. Έτσι εξηγείται και η ριζική αναστροφή της Γερμανίας και όλων των Ευρωπαίων εταίρων τον Οκτώβριο του 2012 να στηρίξουν οπωσδήποτε τη χρεοκοπημένη Ελλάδα και να την κρατήσουν ζωντανή στη Ζώνη του Ευρώ.
Επιχειρώντας να «εκβιάσει» και να «τιμωρήσει» την Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στροφή τους υπέρ της Ελλάδος στη διένεξη με τα Σκόπια, τον Ιούνιο του 2012, ο Γκρούεφσκι μεταβαίνει στην Αγία Πετρούπολη και αναγγέλλει θριαμβευτικά ότι συμφώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να επεκταθεί στο Κράτος των Σκοπίων και μάλιστα να εγκαινιασθεί πολύ σύντομα ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream που ανταγωνίζεται ανοικτά τον αγωγό Nabucco των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Λαγός τη φτέρη έσειε.