Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Αθανάσιος Σουλιώτης (1878-1945)


Ο Αθανάσιος Σουλιώτης (1878-1945) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, μακεδονομάχος και πολιτικός.

Καταγόταν από τη σουλιώτικη οικογένεια Κολιοδημήτρη. Γεννήθηκε στη Σύρο το 1878. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων το 1900 υπηρέτησε στη Γεωδαιτική Υπηρεσία Στρατού, θέση από την οποία αργότερα δίδασκε γεωγραφία στη Σχολή Ευελπίδων.

Μακεδονικός Αγώνας
Έλαβε ενεργό μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα με το ψευδώνυμο Νικολαΐδης όπου σύστησε και διεύθυνε δική του οργάνωση που έφερε την ονομασία "Οργάνωση Θεσσαλονίκης". Συνεργάστηκε με τον τότε Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Αιμιλιανό Λαζαρίδη τον οποίο μύησε στην οργάνωση. Ακολούθως με τη συνεργασία του Ίωνα Δραγούμη συνέστησε το 1908 την "Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως" την οποία και διεύθυνε μέχρι το 1912.

Βαλκανικοί πόλεμοι & πολιτική δράση
Μετείχε των Βαλκανικών πολέμων με την ανάθεση σε αυτόν προκεχωρημένου τμήματος παρακολούθησης της βουλγαρικής μεραρχίας Θεοδωρώφ στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Αργότερα, το 1920, διετέλεσε πληρεξούσιος Θεσσαλονίκης στη Γ΄ Εθνοσυνέλευση του ιδίου έτους. Στην Αθήνα μαζί με τους Ι. Δραγούμη και Γ. Μπούσιο επανεξέδωσε την "Πολιτική Επιθεώρηση", γράφοντας και πλείστα άρθρα σε καθημερινές εφημερίδες. Περί το τέλος της καριέρας του μετατάχθηκε στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή απ΄ όπου και αποστρατεύτηκε υποστράτηγος. Πέθανε το 1945.

Ο Αθανάσιος Σουλιώτης δημοσίευσε δύο ιστορικά έργα του τα "Γράμματα από τα βουνά" και "Οι κάτοικοι της Μικράς Ασίας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου