Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Μήνυμα του Μακαριωτάτου στο 1° Συνέδριο Προσβάσιμου Θρησκευτικού Τουρισμού στο Συνεδριακό Κέντρο Ιεράς Μονής Αγίων Κυρήκου και Ιουλίτης Σιδηροκάστρου Σερρών, 19 Ιουνίου 2008

19/6/2008

Αθήνα, Ιουύνιος 2008


Αγαπητοί Σύνεδροι, Κυρίες και κύριοι,

Με χαρά δέχτηκα την πρόσκληση της Εριτίμου κ. Σμαράγδας Παξιμαδά, Προέδρου του Δ. Σ. της Μ. Κ. Ο. "Προσβάσιμες Περιηγήσεις " για να χαιρετίσω το 1ο Πανελλαδικό τετραήμερο Συνέδριό σας με θέμα : "Με γνώμονα την προσβασιμότητα στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου και του Αγίου Ιωάννου του Σερραίου" που γίνεται στην όμορφη και ιστορική πόλη του Σιδηροκάστρου.


Το Συνέδριό σας αυτό είναι αφιερωμένο στις δυνατές προσωπικότητες της ζωής, εσάς δηλαδή με τις ειδικές δεξιότητες και ανάγκες. Ανοίγοντας τις πτυχές της καρδιάς μου και με ειλικρινή αισθήματα πατρικής αγάπης για μία ακόμη φορά σἀς εκφράζω τον έπαινόν μου για τη δύναμη της ψυχής σας.


Μια δύναμη υπόδειγμα για όλους. Γιατί εσείς ως πρόσωπα και όχι άτομα όπως επεκράτησε να λέγεται αδόκιμα, ξέρετε να αγωνίζεστε στο στίβο της καθημερινότητας και να ανεβαίνετε ανηφόρες δοκιμασιών ψύχραιμα, θαρρετά και αισιόδοξα. Ξέρετε τον λόγο του πονεμένου και δοκιμασμένου Αποστόλου των Εθνών Παύλου ΄΄ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθε΄΄.


Όλοι εσείς οι αδελφοί μας αποτελείτε τα ζωντανά και μόνιμα παραδείγματα και τα πρότυπα της πίστεως στο Θεό και τη ζωή. Πρότυπα της θελήσεως σας για να παραμείνετε όχι μόνο απλοί ενεργοί πολίτες της κοινωνία μας, αλλά πρότυπα καρτερίας και υπομονής, υποδείγματα μοναδικά απέναντι στη δοκιμασία σας, αλλά και πρόσωπα συνεχούς και γόνιμης δημιουργίας.

Βεβαίως και δεν έχετε ανάγκη λόγων παρηγορίας από όσους δεν ζούμε το καθημερινό πρόβλημά σας αλλά της ειλικρινούς αγάπης μας και του ανιδιοτελούς ενδιαφέροντός μας.

Θέλετε περισσότερο να έχετε την καρδιά μας και την κατανόησή μας. Θέλετε να σας αντιμετωπίζουμε, και έτσι αγωνιζόμαστε να κάνουμε, ως ίσους και υπεύθυνους πιστούς πολίτες και ως ανεπανάληπτα πρόσωπα και εικόνες του δημιουργού Θεού.


Είναι ευχάριστο βέβαια, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από όλους, πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, ιδιωτικούς φορείς, αλλά και από πρωτοβουλίες δικές σας, όπως είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου σας τούτου, ώστε να βοηθήσουμε για την ισότιμη συμμετοχή σας και την προσπέλασή σας στους ιερούς προσκυνηματικούς χώρους.


Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσα από τα θεσμικά όργανά Της, μέσα από το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, προωθεί το πρόγραμμά της κατά το δυνατόν, ώστε οι Ιεροί Ναοί μας, αλλά και τα περισσότερα των Ι. Μονών και Προσκυνημάτων μας να αποκτήσουν κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) με σκοπό να μπορούν να προσέρχονται σ' αυτούς χωρίς προβλήματα όλοι εκείνοι που δυσκολεύονται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Οφείλουμε να σας ενεργοποιήσουμε και να σας αξιοποιήσουμε και στην ενοριακή πολύπλευρη ζωή και πλούσια ποιμαντική μας δράση.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Η ανύσταχτη μέριμνα μας για τον αναξιοπαθούντα αδελφό, τον ανάπηρο, τον ανήμπορο τον αδύναμο, συνιστά το αδιάψευστο κριτήριο, βάσει του οποίου θα κριθεί η αλήθεια και η γνησιότητα της χριστιανικής μας πίστεως και μαρτυρίας. Δεν υπάρχει πτυχή του ανθρώπινου πόνου που είναι δυνατόν να μας αφήνει αδιάφορους. Όχι γιατί ο σκοπός της Εκκλησίας εξαντλείται στο κοινωνικό της έργο. Αλλά γιατί είναι ασύμβατο να ονομάζεσαι χριστιανός και να μην νοιάζεσαι για τον άρρωστο, τον φυλακισμένο, τον αναξιοπαθούντα, τον γυμνό, τον πεινασμένο, τον φτωχό, τον βασανισμένο, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, τον στιγματισμένο για την ψυχική του αρρώστια, τον ανάπηρο, τον αδύναμο. Τον κάθε ταλανιζόμενο αδελφό μας. Κι αυτό για έναν και μοναδικό λόγο: Ό,τι προσφέρουμε σε καθέναν από αυτούς που ο ίδιος ο Κύριος αποκαλεί ελαχίστους αδελφούς του, το προσφέρουμε στον ίδιο το Χριστό (Ματθ. 25, 35-37).


Αφού για άλλη μια φορά σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση, που μου απευθύνατε θέλω να ευλογήσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας και να ευχηθώ υγεία σε όλους σας και επιτυχία σε αυτό, την οποίαν άλλωστε θεωρώ βεβαία. Θα περιμένω από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, που ορίστηκε ως Εκπρόσωπός της Εκκλησίας μας στο Συνέδριό σας, να μας ενημερώσει για την πορεία των εργασιών και των πορισμάτων του Συνεδρίου σας μετά την λήξη του.

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Καλή επιτυχία στα έργα σας.


Με πατρικές ευχές και ευλογίες

Ο Αρχιεπίσκοπος

+Ο Αθηνών Ιερώνυμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου