Ο χορός Γιάνκα

Ο χορός αυτός είχε ξεσηκώσει μεγάλους και μικρούς, αφού προκαλούσε πανικό σε όλη την Ευρώπη. Οι χορευτές, πιάνονταν από τη μέση, ο ένας πίσω από τον άλλον, ώστε να σχηματίζεται μια ανθρώπινη γραμμή, που γυρνούσε σε όλο τον χώρο, γελώντας. 

Ο Γιάνκα (Yanka) ήταν το Jenka, μία Φινλανδική παραδοσιακή μελωδία, που χόρευαν οι Φινλανδοί στα γλέντια και στις χαρές τους. Ήταν συνηθισμένη μελωδία στις βασιλικές οικογένειες. Φυσικά και στην οικογένεια των ξένων που οι πολυεθνικές τοποθέτησαν στην Ελλάδα ως βασιλιάδες.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος (5ος από δεξιά) διασκεδάζει με την ξαδέρφη του, πριγκίπισσα Μαρίνα (καθισμένη στα πόδια του). Πίσω από τον Φίλιππο είναι ο ξαδερφός του, και γιός του Γεωργίου, Ντέιβιντ.

Η άνω φωτογραφία είναι από το 1944, στην έπαυλη (Lynden Manor)  του Γεωργίου και της συζύγου του, Νάντας Μαουνμπάττεν, στην Αγγλία. Στην έπαυλη αυτή ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασε ένα μεγάλο μέρος των εφηβικών του χρόνων, αφού ο Γεώργιος ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός της μητέρας του, πριγκίπισσας Αλίκης. Η αστεία αυτή φωτογραφία με το «Conga” κάθισμα των φωτογραφιζόμενων, μας  θύμισε τον χορό γιάνγκα που χόρευαν οι Έλληνες την δεκαετία του ΄60. Ο χορός αυτός είχε ξεσηκώσει τότε μεγάλους και μικρούς, αφού προκαλούσε γενική θυμηδία. Οι χορευτές, πιάνονταν από τη μέση, ο ένας πίσω από τον άλλον,  ώστε να σχηματίζεται μια ανθρώπινη γραμμή, που γυρνούσε σε όλο τον χώρο, γελώντας.

Στα 1963 μάλιστα ο Φινλανδός τραγουδιστής Jan Rohde διασκεύασε την παραδοσιακή αυτή μελωδία της πατρίδος του, βάζοντας Αγγλικούς στίχους. 
Το 1964, κάποιοι Φινλανδοί τουρίστες, είχαν έρθει στην Θεσσαλονίκη και όπου πήγαιναν χόρευαν το τραγούδι του Jan Rohde. Εκεί τους είδε ο Νίκος Μαστοράκης και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ρώτησαν και έμαθαν ότι πρόκειται για ένα τραγούδι της Φινλανδίας. Οι αθεόφοβοι τότε έκαναν την σκέψη πως δεν θα τους καταλάβαινε κανένας αν το ''έκλεβαν'' και το παρουσίαζαν σαν τραγούδι του ελληνικού συγκροτήματος Forminx. Και το έκαναν. Μαγνητοφώνησαν το τραγούδι, ξεσήκωσαν τις χορευτικές κινήσεις και ύστερα το παρουσίασαν στο ανυποψίαστο ελληνικό κοινό σαν σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Γιατί το έκανε αυτό ο Μαστοράκης; Απλούστατα διότι ήταν ο μάνατζερ του ελληνικού συγκροτήματος και θα κέρδιζε χρήματα από τις πωλήσεις. Ο δε Παπαθανασίου, έτσι θα κέρδιζε πόντους και θα αναγνωριζόταν το όνομά του.

Αν και κάποιοι αποκήρυτταν την Γιάνκα, σαν χορό τεντιμπόηδων. το τραγούδι διασκέδαζε όλη την Ελλάδα κάθε κοινωνική τάξης, τον χορεύαν κρυφά και οι πιο σοβαροί, ακόμη και η βασιλική οικογένεια. 
Γνωστό τότε, και το λαϊκό στιχάκι ..
Γιάνκα χορεύει και η Άννα Μαρία, 
Γιάνκα χορεύει και ο βασιλεύς, 
Γιάνκα χορεύει και η Αλεξία 
μέσα στις φασκιές…
Μετά τους FORMINX, πολλά νεανικά συγκροτήματα, παρουσίασαν διασκευές της Γιάνκα. Ήταν τόσο δημοφιλής αυτός ο χορός, ώστε ακόμη και στα λαϊκά μαγαζιά, οι μπουζουξήδες, κάποια στιγμή, έπαιζαν Γιάνκα. Ο Ζαγοραίος, έγραψε τραγούδι σε αυτόν τον ρυθμό, ονομάζοντάς το «Νιάου Νιάου Γιάνκα». Στην δεκαετία του 1940, και στην Ελλάδα στις αρχές του 50, χορεύτηκε , παρόμοιος με τη Γιάνκα χορός, με το όνομα Conga. Η Conga, υπήρξε δημοφιλέστατη κατά τον Β Παγκόσμιο ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες. Και σε αυτό τον χορό, οι χορευτές σχημάτιζαν ανθρώπινη γραμμή. Λέγεται ότι, την Conga,  την πήγαν στην Κούβα, μετανάστες από το Κογκό.

Η Γιάνκα, ήταν ένας μουσικός δρόμος και όχι μία μοναδική μελωδία. Έτσι έχουμε διάφορες μελωδίες πάνω σε αυτό που ονομάζουμε Γιάνκα, Jenka ή Letkiss. Πάντως, όλες οι μελωδίες, χορεύονταν με τα ίδια βήματα, και κατά τον ίδιο τρόπο.
Για όσους δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς χορευόταν η Γιάνκα, παραθέτω το βίντεο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος