Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Μπίστριτζα! Το χωριό του Προμαχώνα πριν ονομαστεί Δραγοτίνη

Ο Προμαχώνας είναι ελληνικό χωριό που βρίσκεται στον Νομό Σερρών, στα βόρεια ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το χωριό απελευθερώθηκε το 1913 από τις Ελληνικές δυνάμεις. Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό ονομάζονταν Δραγοτίνη. Ύστερα από τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, στο χωριό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Προμαχώνας. 
Εκεί εισέρχεται στην Ελλάδα ο Στρυμόνας ποταμός. Ενώ από εκεί περνάει και ο Μπιστριτσα λίγο πριν ενωθεί με τον Στρυμόνα.

Πριν το 1900 ελάχιστες οι πληροφορίες που υπάρχουν για το χωριό, σε αναζήτηση που κάναμε για το χωριό Δραγοτίνη μάθαμε μόνο ότι σε αρκετές περιπτώσεις το χωριό πλημμύριζε όταν "θύμωνε"  ο Μπιστριτσα  όπως ακόμη συμβαίνει και στις μέρες μας.
Πέραν αυτού καμιά άλλη αναφορά για το χωριό Δραγοτίνη σε παλιότερα χρόνια, πράγμα αφύσικο λόγο της γεωγραφικής του θέσης, Αυτό μας οδήγησε στο συμπέρασμα πως το χωριό παλιότερα θα λεγόταν κάπως αλλιώς. Ξεκινήσαμε μια αναζήτηση σε ιστορικούς χάρτες, στους περισσότερους δεν υπήρχε το χωριό, ενώ σε κάποιους αναφερόταν μόνο ο Μπίστριτσα, ή μάλλον έτσι συμπεραίναμε μιας και οι πληροφορίες στους χάρτες ήταν ελάχιστες. 
Πριν λίγες μέρες πάνω στην συγκεκριμένη αναζήτηση πέσαμε πάνω σε έναν χάρτη του 1853. Ο χάρτης παρουσιάζει το χωριό Μπίστριτζα (Bystritza) στο σημείο που βρίσκετε ο Προμαχώνας, κι ενώ σε άλλους χάρτες δεν μπορούσε να είναι  ξεκάθαρο εάν η αναφορά που γίνεται είναι για το ποτάμι ή κάποιο χωριό, σε αυτήν την περίπτωση είναι ξεκάθαρο.
Το χωριό είχε το όνομα του ποταμού όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις σε χωριά της περιοχής μας, (σε κάποιες εξ αυτών υπάρχει διαφοροποίηση στην ονομασία π.χ Στρυμόνας - Στρυμονοχώρι, Στρυμόνας -Στρυμονικό αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ονομασία ήταν η ιδια όπως το χωριό Μπουτκοβο και η φυσικά η λίμνη που αργότερα ονομάστικε Κερκίνη) έτσι και σε αυτό το χωριό η ονομασία του ήταν όμοια με το την ονομασία του ποταμού. 
Η ονομασία Μπιστριτσα είναι χαρακτηριστική των βορειότερων χώρων, χωριό με αυτήν την ονομασία υπάρχει και στην Ουγγαρία (στα Ούγγρικα: Beszterce)
Ο χάρτης όπως προαναφέραμε εκδόθηκε το 1853 από τον γεωγράφο Heinrich Kiepert. Μπορείτε να δείτε τον πλήρες χάρτη ΕΔΩ.
Στα αξιοσημείωτα του χάρτη είναι και το χωριό Iskele.
Η αναζήτησή μας συνεχίζεται ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου