Ο κινητήρας BMW 132 από το Junkers Ju 52 που εκτίθενται στο μουσείο του Ρούπελ

Το Junkers Ju 52 είναι αεροσκάφος της Γερμανικής βιομηχανίας Junkers στο Ντεσάου. Κατασκευάστηκε από το 1931 μέχρι το 1945 (όταν καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής του). Η χωρητικότητα του είναι 15 επιβάτες (+2). Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο τα περισσότερα αεροσκάφη κατασχέθηκαν για στρατιωτική χρήση, ενώ η παραγωγή συνεχίστηκε επίσης για στρατιωτική χρήση.

Με 186 αεροσκάφη αποτελούσε τα 2/3 του στόλου της Lufthansa στην εποχή του '30. Άλλοι σημαντικοί πελάτες ήταν η Swissair και διάφορες εταιρίες της Λατινικής Αμερικής. Το πιο ισχυρό DC-3 της Douglas Company αντικατέστησε τα JU 52.

Ο στόλος της Ελληνικής Εταιρία Εναερίων Συγκοινωνιών είχε διάφορα αεροσκάφη της Junkers, μέσα από αυτά και τρία Ju52-3/m. Το πρώτο είχε αριθμό κατασκευής 5984, έφτασε στην Αθήνα στις 28 Ιουνίου 1938 και πήρε το νηολόγιο SΧ-ΑCF. Τα άλλα δύο ήταν το 6004, που πήρε τα στοιχεία SΧ-ΑCΗ και το 6025 που έγινε το SΧ-ΑCI. Γνωστό είναι το Ju 52 και από την Γερμανική κατοχή, λόγω ότι ήταν το σημαντικότερο αεροσκάφος μεταφοράς της Luftwaffe και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη μάχη της Κρήτης αλλά και στο Ρούπελ.

Σήμερα ένα Ju 52 βρίσκεται στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας υπό ανακατασκευή. Το αεροσκάφος αυτό ανελκύστηκε από τον βυθό της θάλασσας της νήσου Λέρου στα Δωδεκάνησα.


O BMW 132 ήταν ένας εννεακύλινδρος ακτινωτός κινητήρας αεροσκαφών που παρήχθη από την BMW ξεκινώντας το 1933.

Η BMW πήρε άδεια για την κατασκευή αερόψυκτων ακτινωτών κινητήρων από την Pratt & Whitney στις 3 Ιανουαρίου 1928. Το εννεακύλινδρο μοντέλο Pratt & Whitney R-1690 Hornet αρχικά κατασκευάστηκε σχεδόν αμετάβλητο με την ονομασία BMW Hornet.

Σύντομα η BMW ξεκίνησε τη δική της ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα ήταν η BMW 132, ουσιαστικά μια βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα Hornet, που βγήκε στην παραγωγή το 1933. Κατασκευάστηκαν πολλές διαφορετικές εκδόσεις. Εκτός από τα σχέδια καρμπυρατέρ που χρησιμοποιούνται κυρίως σε πολιτικά αεροσκάφη, εκδόσεις με άμεσο ψεκασμό καυσίμου κατασκευάστηκαν για τη γερμανική Luftwaffe. Οι κινητήρες είχαν κυβισμό 27,7 L (1.690 cu in) και απέδιδαν έως και 960 PS (950 hp, 710 kW) ανάλογα με το μοντέλο.

Το 132 βρήκε ευρεία χρήση στον μεταφορικό ρόλο, παραμένοντας ο κύριος κινητήρας του Junkers Ju 52 για μεγάλο μέρος της ζωής του, μετατρέποντας τη BMW 132 σε έναν από τους πιο σημαντικούς κινητήρες αεροσκαφών για πολιτικά αεροσκάφη κατά τη δεκαετία του 1930.

Με τον BMW 132 πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες πρωτοποριακές πτήσεις. Η πιο εντυπωσιακή ήταν η πρώτη απευθείας πτήση από το Βερολίνο στη Νέα Υόρκη με ένα τετρακινητήριο Focke-Wulf 200 S-1 Condor. Κάλυψε την απόσταση από τη Νέα Υόρκη σε 24 ώρες και 57 λεπτά στις 10 Αυγούστου 1938.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος