Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ο Ανθυπολοχαγός Αντώνης Χίντζιος


Ο Αντώνης Χίντζιος (1912-1941) πολέμησε ως ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού στα οχυρά του Ιστίμπεη. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στη Σκοτούσσα. Συνελήφθη από τους Βούλγαρους στις 29 Σεπτεμβρίου 1941 στο χωριό Κουμαριά, ενώ επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί του συνελήφθη και ο συγχωριανός του Βαγγέλης Κωστούδης ο οποίος κατάφερε τελικά να δραπετεύσει. Ο Χίντζιος εκτελέστηκε από τους Βούλγαρους και το σώμα του πετάχτηκε στον ποταμό Στρυμόνα. 

Η προτομή του Αντώνη Χίντζιου όπως διατηρείται μέχρι σήμερα στο σπίτι των απογόνων του Γ. Ζλατάνη

Το 1988 η Κοινότητα Σκοτούσσας αποφάσισε να τον τιμήσει και προχώρησε στην ανάθεση κατασκευής της προτομής του. Τα χρήματα δόθηκαν από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και ο γλύπτης ήταν ο Γεώργιος Ζλατάνης από το Βαμβακόφυτο. 
Απόσπασμα από την απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Σκοτούσσας για τη φιλοτέχνηση προτομής του Α. Χίντζιου

Ο γλύπτης ολοκλήρωσε το έργο του και πληρώθηκε για την εργασία του με το ποσόν των 300.000 δραχμών. Παρά την ολοκλήρωση της κατασκευής της προτομής και την πλήρη αποπληρωμή του έργου, η Κοινότητα Σκοτούσσας ουδέποτε παρέλαβε την προτομή η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο σπίτι των απογόνων του γλύπτη, στην πόλη των Σερρών.

Η απόδειξη της είσπραξης των χρημάτων από τον Γ. Ζλατάνη για την προτομή του Α. Χίντζιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου