Πανήγυρις Ι.Ν. Τιμίας Ζώνης Σιδηροκάστρου 2022

Πανήγυρις Τιμίας Ζώνης Σιδηροκάστρου 2022. 
Σας καλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εορταστικές εκδηλώσεις της ετήσιας Θρησκευτικής Πανήγυρης της Αγίας Ζώνης.
Το πρόγραμμα: 

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 
Αρχιερατικός Εσπερινός 
Ώρα 19:00 
Λιτανεία και Περιφορά της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου 
Ώρα 21:00
Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στην πλατεία Σιδηροκάστρου 

Τετάρτη 31 
Αυγούστου  2022 
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου 
Ώρα 07:00 – 10:30

Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Ζώνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Μελένικο. Αγιογραφήθηκε στο Άγιον Όρος, χωρίς να γνωρίζουμε το πότε, κατόπιν παραγγελίας του Πέτρου Τρένου του Αλεξίου, κάτοικο Μελενίκου. Το θέμα της εικόνας είναι  « Η Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου» και σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση η Παναγία προσέφερε την Αγία Ζώνη Της στον Απόστολο Θωμά την ώρα που ανέβαινε στον ουρανό. Έτσι ο Απόστολος Θωμάς έγινε μάρτυρας της ανάληψής Της στους ουρανούς, αφού δεν ευδόκησε να παραστεί τρεις ημέρες νωρίτερα στην Κοίμηση-Ταφή της Παναγίας. Η εικόνα απεικονίζει τους Αποστόλους που ανοίγουν τον τάφο της Παναγίας για χάρη του Αποστόλου Θωμά, ώστε να προσκυνήσει το σκήνωμά Της. Ο τάφος όμως είναι κενός, αφού η Παναγία μας μετέστη στους ουρανούς.

Οι Μελενίκιοι δεν διανοήθηκαν να αφήσουν την εικόνα πίσω στο Μελένικο όπου βρισκόταν, όταν η συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913 τους ξερίζωσε από την πατρίδα τους. Ο Μελενίκιος Κυριάκος Παζιώνης, επίλεκτος της δημογεροντίας επιλέχθηκε να φυγαδεύσει την εικόνα μέσα σε πάπλωμα, μαζί με τα λοιπά υπάρχοντά του δια μέσου της Στρώμνιτσας, για να την προστατέψει από τους κομιτατζήδες του Σαντάνσκυ που την έψαχναν. Περί τα μέσα Σεπτεμβρίου η θαυματουργή εικόνα έφθασε στο Σιδηρόκαστρο και τοποθετήθηκε στο σπίτι του Παζιώνη στο Βαρόσι. Την ιστορία διηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Κώττης εγγονός του Κυριάκου Παζιώνη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ιερό βήμα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Σιδηρόκαστρο που φιλοξενεί σήμερα την εικόνα της Αγίας Ζώνης είναι μέσα σε σπήλαιο, όπως και πριν η εικόνα βρισκόταν μέσα σε σπήλαιο, στο ναό της Αγίας Ζώνης εντός της ιεράς μονής Σπηλαίου στο Μελένικο. Το 1933 μετά την αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο Σύνδεσμος Ευελπίδων Μελενίκου και ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Βασίλειος αποφάσισαν την παραμονή της εορτής της καταθέσεως της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου να λιτανεύσουν πανηγυρικά την εικόνα στο Σιδηρόκαστρο, κάτι που εορτάζεται ανελλιπώς έκτοτε κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου.

Η εικόνα της Αγίας Ζώνης είναι θαυματουργή και εφέστια, όπως μαρτυρά ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, αφού προστατεύει την οικογένεια-εστία και είναι ο λόγος που πλήθος πιστών συρρέει να προσκυνήσει στην θρησκευτική πανήγυρη του Σιδηροκάστρου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος