Γεμιστά Σμύρνης με σάλτσα ντομάτα, σταφίδες και κουκουνάρι νηστίσιμα

 

Υλικά

 4 μερίδες

1 κιλό ντομάτες όχι πολύ ώριμες

3 πιπεριές χρωματιστές (καμπάνα) + 2 πράσινες

3 πατάτες

1 1/2 φλυτζ. ρύζι

1 μεγάλο κρεμμύδι κόκκινο γλυκό

Μαϊντανό κομμένο

2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

4 κουτ.σούπας κουκουνάρι

4 κουτ.σούπας σταφίδες μαύρες

2 κουτ.σούπας τριμμένη φρυγανιά

Ανθό αλατιού – πιπέρι

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο c στις αντιστάσεις.

Αδειάζουμε τις ντομάτες, πολτοποιούμε την ψίχα τους στο multi, μαζί με την πάπρικα μέσα, αλατοπιπερώνουμε τις άδειες ντομάτες μέσα και τις βάζουμε σε ταψί. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές, τις ξεσποριάζουμε, κόβουμε τα κοτσάνια τις αλατοπιπερώνουμε από μέσα, βάζουμε στο ταψί μαζί με τις ντομάτες.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε μέσα σε μπολ, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, τον ανακατεύουμε με τις πατάτες, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε μέσα να μουλιάζουν. Σε ανοιχτό τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία, σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο με 4 και.σ. ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ρύζι φροντίζοντας να βραχεί παντού με το ελαιόλαδο και να το απορροφήσει, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Πάμε στις πατάτες και τις αραδιάζουμε στο ταψί, με τρόπο ώστε να λειτουργούν σαν σφήνες για να συγκρατούν τα λαχανικά, π.χ κάθετα.

Πάμε πίσω στη γέμιση, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον μισό χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα λαχανικά, όχι μέχρι επάνω αφήνουμε κενό. Το κάθε λαχανικό το καπακώνουμε και τον υπόλοιπο χυμό ντομάτας τον αδειάζουμε στον πάτο του ταψιού.

Περιχύνουμε όλο το ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο που μας έμεινε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια των λαχανικών με μια πρέζα τριμμένης φρυγανιάς, για να τραβήξει τα τυχόν περιττά υγρά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο που έχει από μέσα λαδόκολλα και από έξω αλουμινόχαρτο, βλ. SM και τέλος ψήνουμε για 1 1/2 ώρα. Την 1η ώρα με σκεπασμένο ταψί και την υπόλοιπη μισή ώρα με ανοιχτό, για να πάρει ωραίο χρώμα, έχοντας πάντα τον νου μας, μη μας καεί.

Σημείωση:

Τα κουκουνάρια τα καβουρντίζουμε αν θέλουμε σε αλάδωτο τηγάνι. Αποκτούν ιδιαίτερη γεύση και γίνονται έξτρα τραγανά. Μπορούμε επίσης, να βάλουμε τα γεμιστά μας στη γάστρα, στους 180ο c στον ίδιο χρόνο και τρόπο ψησίματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος