Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Κατάληψη στο Παλλατίδειο Λύκειο Σιδηροκάστρου, Ένα περιοδικό φαινόμενο – «αγκάθι»

Κατάληψη μαθητών στο Γενικό Λύκειο Σιδηροκάστρου. Οι μαθητές από την προηγούμενη εβδομάδα έβαλαν λουκέτο στην κεντρική είσοδο του σχολείου απαγορεύοντας τους εκπαιδευτικούς να μπουν.
Η κατάληψη αφορά την γενική αντιμετώπιση του υπουργείου προς τα σχολεία, τον τρόπο δικαιολόγησης των απουσιών κτλπ.

Σε κάθε περίπτωση, η απουσία αντίδρασης της Πολιτείας στον θεσμό των μαθητικών καταλήψεων έχει ως αποτέλεσμα να ερμηνεύεται αυτή η μορφή μαθητικών διεκδικήσεων ως αποδεκτός τρόπος διαμαρτυρίας και, κατ’ επέκταση, ως νόμιμο διεκδικητικό μέσο. Η ουδέτερη ως παθητική στάση της πλειονότητας των γονέων επιτείνει αυτή την ψευδαίσθηση.

Η παρεμπόδιση της λειτουργίας ενός σχολείου αδιαμφισβήτητα αποτελεί ενέργεια παράνομη, αφού αντίκειται τόσο στην άσκηση των δικαιωμάτων πολιτών που επιθυμούν και δικαιούνται να λάβουν την εκπαίδευση που έχει προβλεφθεί γι’ αυτούς, όσο και στο δικαίωμα των εργαζόμενων εκπαιδευτικών να προσέλθουν στην εργασία τους. Και, εντέλει, η «νομιμοποίηση» της κατάληψης ενός σχολείου ως μορφής κινητοποίησης, αποτελεί στρεβλό μάθημα πολιτικοποίησης και δημοκρατικής αγωγής για τους μαθητές/-τριες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Οι προσπάθειες καταστολής των καταλήψεων με εκφοβισμό, απειλές και επίρριψη ευθυνών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μοιάζει με την προσπάθεια σβησίματος της φωτιάς ρίχνοντας σε αυτήν λάδι. Αλλά και η εκμετάλλευση των αγώνων των μαθητών για ίδιους σκοπούς αποτελεί ξεκάθαρα αθέμιτη ενέργεια που υποσκάπτει τα πλέον υγιή θεμέλια της κοινωνίας, όπως είναι οι νέοι και νέες.

Οι μαθητικές καταλήψεις, ως διεκδικητική μορφή, θα πρέπει να εξαλειφθεί από το ρεπερτόριο των μορφών αγώνα και διαμαρτυρίας των μαθητών/-τριών. Όχι όμως βίαια, αλλά μεθοδικά και συστηματικά, εμμένοντας να διδάσκουμε από τις μικρές ακόμη ηλικίες στα παιδιά μας ότι οι διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητά τους, για ένα ευοίωνο μέλλον, για έναν καλύτερο κόσμο θα πρέπει να είναι ισχυρό μέλημά τους. Να μην πραγματοποιείται όμως αυτή η διεκδίκηση με έκνομους τρόπους, σε βάρος των δικαιωμάτων συμπολιτών τους, αλλά να στηρίζεται στις αξίες και στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης. Και στον στόχο αυτό να επιδειχθεί ισχυρή επιμονή, ακόμη και όταν οι συνθήκες της καθημερινότητας αντιτίθενται σε αυτήν την προσπάθεια. Εξάλλου, μέλημα μας και ελπίδα να δει η πατρίδα μας καλύτερες ημέρες είναι η σημερινή νεολαία, τα παιδιά μας.

1 σχόλιο:

  1. Οταν ενα κρατος εχει καταντηση ξεφραγκο αμπελι παντου δεν υπαρχη πουθενα και σε καμμια βαθμιδα του κρατους που να μην λειτουργη το διεφθαρμενο εγκληματικο κρατος εδω δεν θα πω οτι υπαρχη η χ παραταξη που εχει μπη ο πολιτικος διεφθαρμενος πολιτικος φορεας.Εχω γραψη και αλλωτε οτιουδεποτε η παιδια εχειπαρη τον σωστο δρομο καθε χρονο και μη χειροτερα .Γιατι διοτι απο την μεταπολυτευση και μετα δεν μπηκαν σωστες βασης .Η σωστες βασης ηταν και ειναι η παιδια αποτο Α,εως το Ω δεν θα επρεπε να υπαρχη ουτε κατα διανια πολιτικη παρεμβαση στο πως θα λειτουργη και με πιον τροπο θα πρεπει να λειτουργη .Ουδεποτε δεν μπηκε φραγμος απο κεναν πολιτικο κολαουζο εγκληματια στον μην υπαρχη αυτη η εγκληματικη διχονοια που ο καθενας εμπαιζη την παιδια σε ολες της βαθμιδες. Με το μυαλο που κουβαλαν τα τυχασπαρτα πολιτικα φρενοκομεια θα δομε ακομη και τα δημοτικα σχολεια να απεργουν,και μην το γελατε καθολου αυτη η βρωμικη ασχημια των πολιτικων περασε σε ολες της βαθμιδες της παιδιας βρωμια μποχα ασυδοσια . Εαν ο ελληνικος λαος δεν συνελθη απο τον λυθαργο της κακομυριας του τοτε δεν υπαρχη καμμια σωτηρια τα πραγματα εχουν ξεφυγη και θα ξεφυγουν ακομη περισσοτερο. Ναστε συγουρη οτι θα εχουμε και θυματα παιδιων για να ικανοποιησουν η γονεις τους την πολιτικη ηλιθια νοοτροποια τους.Εαν πραγματικα υπαρχη κρατικη οντοτητα που εχει καθαρη εξουσια η καταληψη θα πρεπει να εξετασθη αμεσα για πιο λογω γινετε πιος εδωσε εντολη να γινη .Ετσι ξαφνικα δεν μπορει να γινετε ουτε υπαρχη ενας μαθητικος αυφθορμητισμος αυτη που κλεισαν το σχολειο,θα πρεπει να απολογηθουν με πιανουν εντολη εγινε αυτη η πραξη μαζευτικαν τα μαθητικα προεδρια και κριναν οτι θα πρεπει να κλειδωσουν το ΠΑΛΛΑΤΕΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ. Αμεση παρεμβαση εισσαγελεως μεσα στο ιδιο το σχολειο ,με τους μαθητες μαζι να βρεθη η χρυση τομη για πιο λογω κλεισαν το σχολειο ,ηταν η πλειοψηφια η ηταν μια μεριδα τραμπουκον υπαρχουν ολες η εκδοχες ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΑΝ ΑΥΤΟΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΘΗ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΤΟΤΕ Η ΕΙΣΣΑΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩ Η ΑΔΙΚΟ .Ο πολιτικος διεφθαρμενος φορεας εχει ξεφυγει τελειος απο τον ρολο του τα περι δημοκρατιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή