Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Το παραδοσιακό έθιμο του Ασουρέ ή της Βαρβάρας αναβιώνει απο την Αδελφότητα Μικρασιατών Σιδηροκάστρου, 4 Δεκεμβρίου 2022

Αναβιώνει για πρώτη φορά απο την Αδελφότητα Μικρασιατών Σιδηροκάστρου και περιχώρων "Ο Άγιος Παντελεήμονας" την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Σιδηροκάστρου.
Το παραδοσιακό γλύκισμα θα μοιραστεί σε όλο τον κόσμο μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.
Καλούνται όλοι να δοκιμάσουν το κέρασμα!
«Η Αγία Βαρβάρα ήταν Μικρασιάτισσα και Μεγαλομάρτυρας στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. 
θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό.
 Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους. Το μυστικό όμως, το έμαθε η κόρη του και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί και να βράζουν και να τρώνε ότι καρπούς είχαν φυλαγμένους στο σπίτι τους. 
Κι έτσι, την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη “βαρβάρα”, βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικη μυρωδικά, όπως κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο “βαρβάρα” και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στη “βαρβάρα” απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου