Καρύδι

Καρύδι
Ιστότοπος : Karidi.gr
instagram : karydi_apo_ton_topo_sou
Μανδράκι Σιντικής, Τ.Κ. 62300
(+30) 694 6006215 || 698 7031359
info@karydi.gr

Η Οικογένεια
Είμαστε μια αγροτική οικογένεια τρίτης γενιάς στο χωριό Μανδράκι Σερρών. Ο τόπος μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σύνορο μεταξύ της λίμνης Κερκίνης και της οροσειράς Μπέλες (όρος Κερκίνη), καθώς βρίσκεται σε παρόμοια απόσταση και από τους δυο -πλούσιους σε χλωρίδα και πανίδα- προορισμούς.

Ο παππούς της οικογένειας ασχολήθηκε με την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της τότε περιοχής, πρόσφυγες από τον Πόντο, μέχρι και την δεκαετία του 80. Στην συνέχεια, ο υιός ξεκίνησε την καλλιέργεια ακροδρυων και συγκεκριμένα φουντουκιών, με ποικιλίες του Πόντου που είχε φέρει μαζί της η πλειονότητα των κατοίκων.

Λίγα χρόνια αργότερα, η μαζική εμφάνιση του “καρκίνου της φουντουκιάς” σε όλη την Μακεδονία, μαζί και στο Μανδράκι, οδηγησε στην αποψίλωση των εκτάσεων της καλλιέργειας, στρέφοντας την προσοχή σε μια νέα για τα δεδομένα της εποχής καλλιέργεια, αυτή της καρυδιάς.

Τα Κτήματα

Η πρώτη μας φύτευση έγινε στις αρχές του 2000 με ένα μείγμα γαλλικών και αμερικανικών ποικιλιών (Franquette, Fernor, Hartley) . Τα επόμενα χρόνια εντειναμε τις εγκαταστάσεις καρυδεωνων με ίδιες η νέες ποικιλίες (Pedro, Chandler, Fernette, Lara) μέχρι και το 2014 όπου, υιός και εγγονός αποφάσισαν την εντατική καλλιέργεια της πιο γνωστής εμπορευσιμης ποικιλίας, της Chandler.

Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία μας μπορεί να συνοψιστεί σε μια πρόταση: Χρόνο με τον χρόνο, προσπαθούμε να σας προμηθεύσουμε με υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο καρύδι, μέσα από ένα υγιές χώμα και τα κατάλληλα διαμορφωμένα δένδρα.

Ακούγεται απλό, αλλά στην πράξη χρειάζεται χρόνο, μεράκι, αγάπη και σεβασμό στη φύση για να τηρούνται όλα τα παραπάνω. Θρεπτικό και υγιεινό καρύδι σημαίνει πως για να φτάσει σε εσάς, εμείς οφείλουμε να προσέξουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά τη φυτοπροστασία και τη θρέψη των καρυδεώνων. Υγιές χώμα σημαίνει απαλλαγμένο από ανεπιθύμητα χημικά, πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς, μύκητες και βακτήρια. Διαμορφωμένο με φυτά εδαφοκάλυψης, τα οποία δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και τροφοδοτούν με αυτό το χώμα μας, άρα με μειωμένες επεμβάσεις λίπανσης. Με αυτή την δράση βοηθάμε στην δέσμευση του άνθρακα, ενέργεια η οποία ήδη αρχίζει και προωθείται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. , καθώς έχει αποδειχθεί πως συντελεί τα μέγιστα στην επαναφορά της περιβαλλοντικής ισορροπίας. Επίσης, περιλαμβάνει συνεχή παρατήρηση του πληθυσμού των εντόμων , του καιρού,και της επίδρασής τους στο μικροκλίμα της περιοχής, κάνοντας μόνο τις απαραίτητες επεμβάσεις με όσο το δυνατόν πιο φιλικά μέσα στο περιβάλλον και στα δέντρα μας.

Τέλος, μέσα από τα προϊόντα και τα κτήματα μας, τα οποία φυσικά είναι επισκέψιμα, αυτονόητος σκοπός και ευχή μας είναι η ανάδειξη και σε τελική φάση η αναμόρφωση του τόπου μας, των ανθρώπων του και των -μεγάλης ποικιλίας- αξιοθέατων που υπάρχουν σε αυτόν. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον προστατευμένο βιότοπο της λίμνης Κερκίνης με την μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα (όπως το εμβληματικό φλαμίνγκο, ο ερωδιός, ο πελεκάνος, τα βουβάλια και το τσακάλι), το υπέροχο σε βλάστηση και μορφή όρος Κερκίνη (Μπέλες), τα οχυρά της γραμμής Μεταξά, των ιαματικών πηγών Αγκίστρου και του χιονοδρομικού κέντρου Λαϊλιά.

Προϊόντα


Όλα μας τα προϊόντα είναι διαθέσιμα για λιανική και χονδρική διάθεση.


Καρύδι με κέλυφος

Η πρώτη μορφή που βγαίνει από την γραμμή επεξεργασίας μας. Μετά την αποφλοίωση και την ξήρανση, γίνεται ποιοτική διαλογή και ταξινόμηση ανά μέγεθος. Στην συνέχεια συσκευάζεται σε σακιά ή συσκευασία αναλόγως με τις ανάγκες του πελάτη.

Καρυδόψιχα πεταλούδα (1/2)
Η ναυαρχίδα κάθε καρυδοπαραγωγού. Αποτελεί το πιο εμπορικό κομμάτι της παραγωγής κυρίως λόγω της εμφάνισης αλλά και της δυσκολίας με την οποία αποσπάται από τον καρπό. Χρησιμοποιείται για ωμή κατανάλωση ως υγιεινό σνακ ενέργειας, στολισμό γλυκισμάτων, στο φαγητό, σε σαλάτες αλλά και στην ζαχαροπλαστική.
Καρυδόψιχα τέταρτο (1/4)
Το άλλο… μισό της πεταλούδας. Φυσικά δεν διαφέρει σε τίποτα θρεπτικά, και προτιμάται σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της χαμηλότερης τιμής. Χρησιμοποιείται ευρέως στην ζαχαροπλαστική.

Καρυδόψιχα όγδοο (1/8)
Το λεγόμενο τρίμμα, το οποίο είναι φθηνότερο, το ίδιο θρεπτικό, χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στην ζαχαροπλαστική, ως γαρνιτούρα σε σαλάτες αλλά και ως συνοδεία γλυκισμάτων.

Καφέ και σκούρη καρυδόψιχα
Η διαφορά στο χρώμα της ψίχας την υποβιβάζει εμπορικά αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε πως δεν την υποβιβάζει καθόλου γευστικά. Μάλιστα, η εμπειρία μας έχει αποδείξει ότι η καφέ καρυδόψιχα είναι γευστικότερη.
Η σκούρη χρειάζεται ιδιαίτερα καλή μεταχείριση κατά την επεξεργασία, για το οποίο φροντίζουμε σχολαστικά ώστε να απομονωθεί η γευστική από την άγευστη.
Φυσικά, για τις ανάγκες σας μπορούμε να φροντίσουμε για μια μείξη καρυδόψιχας ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.


Βούτυρο καρυδιού
Τα προϊόντα βουτύρων ξηρών καρπών είναι σχετικά καινούργια στην Ελλάδα. Ειδικότερα το βούτυρο καρυδιού, είναι ένα προϊόν το οποίο μετά από πολύ σκέψη, προχωρήσαμε στην μεταποίηση και πώληση του για πρώτη φορά το 2020. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλειμμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από καρύδια παραγωγής μας, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Η γεύση του μπορεί να καλύψει πολλές απαιτήσεις ενώ η διατροφική του αξία είναι εξαιρετικά υψηλή. Βεβαίως μπορεί να καταναλωθεί σε vegan τρόπο διατροφής αλλά και  διατροφή ελεύθερη από γλουτένη. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Φουντούκι με κέλυφος

Η πρώτη ύλη που συγκομίζεται και καθαρίζεται πριν σπαστεί. Είναι πολύ πιο εύκολο στο σπάσιμο από το καρύδι, και δίνει μεγάλο ποσοστό σε ψίχα φουντουκιού. Πρόκειται για ποικιλίες Ennis (κύρια ποικιλία), Toda di Giffoni, Romana, Lange, Halls Giant.

Ψίχα φουντουκιού

Γευστικότατη και λαχταριστή, η ψίχα φουντουκιού προσφέρεται για ωμή κατανάλωση, ειδικότερα για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υγιεινό σνακ, σε σαλάτες, σε γλυκίσματα, αλλά επίσης και για περαιτέρω επεξεργασία.

Τσόφλια καρυδιών και φουντουκιών

Στο κτήμα μας όλα είναι χρήσιμα. Το ίδιο και τα τσόφλια-υπολειμματα των σπασμένων καρπών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εξαίρετη καύσιμη ύλη για λέβητες βιομάζας, αλλά και ως προσάναμμα σε σόμπες, τζάκια και λέβητες. Οι καυστικές τους ιδιότητες οφείλονται στην ξυλώδη μορφή του κελύφους αλλά και στα υπολείμματα του λαδιού των καρπών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος