Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Δράση για την "Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη" από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου

Δράση για την "Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη" από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου
Μια ωραία δράση πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου για την "Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη" από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου όπως αναφέρει η ανάρτηση της Βιβλιοθήκης.
Μια ωραία δράση πραγματοποιήσαμε σήμερα στη βιβλιοθήκη μας μετά από προγραμματισμένο ραντεβού με τους μαθητές της Α2 τάξης (19 στο σύνολο), του Παλλατιδείου Γυμνασίου Σιδηροκάστρου. Με την καθηγήτριά τους κ. Ιωάννα Γερμανοπούλου και στο πλαίσιο του μαθήματος των εργαστηριακών δεξιοτήτων, ασχοληθήκαμε με την 1η θεματική ενότητά του "Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη" και συγκεκριμένα με την υποενότητα για τα παιδικά δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει.
Αφού έγινε ξενάγηση στο χώρο, τα παιδιά βρήκαν διαδραστικά σχετικό υλικό,  ψάχνοντας (μετά από καθοδήγηση) μέσω των υπολογιστών της βιβλιοθήκης μας στον κατάλογό της. Η αναζήτηση έγινε κυρίως θεματικά και στη συνέχεια ανατρέξαμε στο σημείο-ράφι που μας παρέπεμψαν τα βιβλιογραφικά στοιχεία. Έτσι βρήκαμε βιβλία όπως "Τα ανθρώπινα δικαιώματα" των εκδόσεων του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, το "Το δικαίωμα να είσαι παιδί" των Rudolf Dreickurs και Loren Grey των εκδόσεων Γλάρος και το "Το παιδί και τα δικαιώματά του" του Εργαστηρίου Ψυχολογίας του παιδιού των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα.
Επίσης με τον ίδιο τρόπο εντοπίσαμε βιβλία λογοτεχνικά όπως το "Ένα ποτάμι μέσα μου" της Μαρίας Ρουσάκη των εκδόσεων Πατάκη. Ένα τρυφερό βιβλίο για την ανάγκη και το δικαίωμα των παιδιών να εκφράζουν τη χαρά και τη λύπη τους δίχως ντροπή και ενοχές. "Το αγόρι που διάβαζε στις κότες παραμύθια" της Σοφίας Μαντούβαλου των εκδόσεων Πατάκη, μια αλληγορική ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά που πιστεύουν όλα αυτά που λένε όλα τα παραμύθια "Αν θέλεις, έχεις δικαίωμα και μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο".  Το "Μόνο αν θέλω" της Γιώτας Αλεξάνδρου των εκδόσεων Μίνωας και το "Το σώμα μου είναι δικό μου" των συγγραφέων της Pro Familia των εκδόσεων Ψυχογιός, βιβλία για το δικαίωμα των παιδιών στο σώμα τους, το δικαίωμα να λένε όχι σε φιλιά, αγκαλιές και αγγίγματα που δεν επιθυμούν, ακόμα κι αν προέρχονται από οικεία και προσφιλή πρόσωπα. Επίσης το βιβλίο "Η φάρμα των ζώων" του Τζωρτζ Όργουελ των εκδόσεων Διόπτρα που μιλάει για το δικαίωμα στην ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και το εκπληκτικό "Ο μικρός πρίγκιπας" του Saint-Exupery των εκδόσεων Μίνωας που εξυμνεί τα δικαιώματα στη φιλία, την αγάπη, την αθωότητα, στην ίδια τη ζωή.
Συζητήσαμε για το θέμα που πραγματεύονται όλα αυτά τα βιβλία (ανθρώπινα δικαιώματα) και μιλήσαμε για το δικαίωμα των παιδιών στο φαγητό, στη στέγη, στο σχολείο, στη μάθηση, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στο παιχνίδι, στην ελευθερία της έκφρασης, στην αγάπη, στη φιλία κλπ.
Επίσης στα πλαίσια του μαθήματος των Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας που διδάσκονται από την καθηγήτριά τους κ. Παπαθανασίου Κορασία, επέλεξαν και δανείστηκαν λογοτεχνικά βιβλία διακεκριμένων συγγραφέων με στόχο το διάβασμά τους και στη συνέχεια τη βιβλιοπαρουσίασή τους μέσα στην τάξη ώστε να προαχθεί η φιλαναγνωσία.
Ευχαριστώ θερμά τους μαθητές για την όμορφη συνεργασία καθώς και τους καθηγητές τους.
(Την Τρίτη 8/11/22 και την Παρασκευή 11/11/22 θα ακολουθήσει η ίδια δράση και με τα τμήματα Α1 και Α3 της Α' Γυμνασίου αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου