Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

1000 και ένας λόγοι για να πάτε στο Άγκιστρο για χαμάμ

1000 και ένας λόγοι για να πάτε στο Άγκιστρο για χαμάμ

ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΩΡΙΟ, ΧΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΟΡΟΥΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Ένας ευλογημένος τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα ευεργετήματα του παλαιότερου φυσικού χαμάμ της Ελλάδας. Ένας τόπος που διατηρεί ζωντανή την ιστορικότητά του, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα. Φιλόξενα καταλύματα, τοπικά εδέσματα, παραδοσιακά προϊόντα πλαισιώνουν με τον καλύτερο τρόπο την ταξιδιωτική αυτή εμπειρία!

Το χαμάμ έχει αποτελέσματα όταν η θερμοκρασία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κυμαίνεται μεταξύ 43°C και 46°C, οπότε και προκαλείται εφίδρωση λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας.

Ένα μεγάλο όφελος του χαμάμ είναι η ευεργετική του επίδραση στο δέρμα, γι’ αυτό και το προτιμούν ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Ο ατμός και η ζέστη που προκαλεί, διεγείρουν τη ροή του αίματος, ανοίγουν τους πόρους της επιδερμίδας και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα κάνοντας το δέρμα απαλότερο, πιο λείο, υγιές και καθαρό.

Η ευεργετική επίδραση του χαμάμ στον οργανισμό οφείλεται στη νευρομυϊκή χαλάρωση που προκαλείται με την αύξηση της αιμάτωσης.

Έχει αποδειχθεί πως το χαμάμ μπορεί να ωφελήσει άτομα που υποφέρουν από ξηροδερμία, παθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο, μυϊκή δυσκαμψία καθώς και όσους είναι ευαίσθητοι στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Για να κάνει κανείς χαμάμ θα πρέπει να κάνει μπάνιο πριν από την είσοδό του στον χώρο για λόγους υγιεινής.

Η παραμονή στον χώρο του χαμάμ εξαρτάται από την ευαισθησία του ατόμου στη ζέστη.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15-20 λεπτά.

Η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται κι αυτή προκειμένου η πίεση να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, συνήθως παρατηρείται μια μικρή πτώση της συστολικής και διαστολικής πίεσης, οι οποίες αποκαθίστανται με ένα κρύο ντους αμέσως μετά από την έξοδο από το χαμάμ.

Επίσης με το κρύο ντους η καρδιακή συχνότητα και η θερμοκρασία του σώματος επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα και οι πόροι του δέρματος κλείνουν.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε στο τέλος μια ενυδατική κρέμα που θρέφει και ενυδατώνει το ανανεωμένο από το χαμάμ δέρμα.

Τέλος, για ευνόητους λόγους, το χαμάμ θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με καρδιακές παθήσεις, από όσους έχουν κλειστοφοβία, από παχύσαρκα άτομα και από όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

Το χωριό Άγκιστρο είναι χτισμένο στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ανατολικά της κοιλάδας του Στρυμόνα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εναλασσόμενο τοπίο, γαλήνιο, με πλούσια βλάστηση και ιδανικές κλιματικές συνθήκες. Επί βασιλείας Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, (4ος αιώνας π.Χ.), λειτουργούσαν στο όρος Άγκιστρο, μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, που χρηματοδότησαν, μαζί με το Παγγαίο, την πανελλήνια εξόρμηση κατά των Περσών στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία. Οι θερμές πηγές του Αγκίστρου εξασφάλισαν συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο διάβα των αιώνων.

 Ιαματικό Νερό στο Άγκιστρο

Η θερμοκρασία του νερού που αναβλύζει από την πηγή είναι 34-39ο C

Χαρακτηρισμός: Υπέρθερμο Na – Ca- K- SO4- HCO3-F υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό ιαματικό νερό δήμου Σιντικής

Θεραπευτικές ενδείξεις: Ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες

Εγκαταστάσεις θερμαλισμού υγείας

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του μέσα στο βυζαντινό λουτρό, το οποίο χτίστηκε γύρω στο 950 μ.Χ. Ο ιστορικός ομαδικός λουτήρας υδροδοτείται από τρεις μεγάλους κρουνούς με πλούσια παροχή ζεστού νερού. Λειτουργούν επίσης πέντε ατομικοί λουτήρες. Η θερμοκρασία του νερού στους λουτήρες είναι 38ο C. Λειτουργεί όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο. Η αφθονία του θερμού ιαματικού νερού, το ευχάριστο περιβάλλον και οι εγκαταστάσεις διαμονής, συνθέτουν έναν τόπο φροντίδας της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας.
Εσείς μπορείτε να βρείτε 1000 λόγους για να πάτε για χαμάμ στο Άγκιστρο , εμείς θα σας δώσουμε έναν...την άγρια ομορφιά της φύσης!

Φωτογραφία
Fotini Ioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου