Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Κριθαράκι Κοκκινιστό στο Φούρνο

Υλικά
500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο
2 κρεμμύδια σε ροδέλες
2 πιπεριές πράσινες σε λωρίδες
1 καρότο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
700 γρ. τριμμένες ντομάτες
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα και τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τις ντομάτες και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγομαγειρευτεί για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσθέτουμε τον ξερό βασιλικό.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το κριθαράκι σε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή ατομικά σκεύη. Προσθέτουμε την μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας, ανακατεύουμε να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά και καλύπτουμε με νερό, τόσο ώστε να καλύπτει το κριθαράκι κατά 1 εκατοστό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι τα περισσότερα υγρά. Πασπαλίζουμε με την κεφαλογραβιέρα και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 6-7 λεπτά και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου