Η καρδιολόγος Ιωάννα Τρουλάκη του NewYork-Presbyterian Queens μίλησε για τη σημασία της υγείας της καρδιάς για τις γυναίκες

Η καρδιολόγος Ιωάννα Τρουλάκη, με καταγωγή από την Ροδόπολη, του NewYork-Presbyterian Queens στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την υγεία της καρδιάς των γυναικών.
Με τον Φεβρουάριο να σηματοδοτεί την έναρξη του Αμερικανικού Μήνα Καρδιάς, η καρδιολόγος Ιωάννα Τρουλάκη μίλησε στο QNS για τη σημασία της υγείας της καρδιάς για τις γυναίκες, 
Σύμφωνα με την καρδιολόγο Δρ Ιωάννα Τρουλάκη, περίπου 400.000 γυναίκες πεθαίνουν ως αποτέλεσμα καρδιαγγειακών παθήσεων κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε ότι οι γυναίκες έχουν υποστεί περισσότερους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα από τους άνδρες τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τα εμφράγματα, το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες είναι υψηλότερο από τους άνδρες.

«Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών είναι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον επιπολασμό των καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες», είπε ο Τρουλάκης. «Ο καρκίνος εξακολουθεί να θεωρείται ως το κύριο πρόβλημα υγείας των γυναικών. Οι νεότερες γυναίκες και ορισμένες φυλετικές/εθνοτικές ομάδες έχουν χαμηλότερη επίγνωση ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτων γυναικών. Οι γυναίκες είναι συχνά εξοικειωμένες με τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου γενικά, αλλά όχι τους δικούς τους κινδύνους».

Ο Δρ Τρουλάκης ανέφερε επίσης ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στεφανιαία νόσο. Αυτό προκύπτει κυρίως από τις περίπλοκες ορμονικές αλλαγές που προκαλεί η εμμηνόπαυση, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους και στη χοληστερόλη.

Οι εγκυμοσύνες μπορεί επίσης να επιπλέκονται από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τον Τρουλάκη, ο οποίος είπε ότι έως και το 4% των κυήσεων επιπλέκονται από αυτό. Πολλές από αυτές τις επιπλοκές οφείλονται στην υπέρταση και σε συγγενείς καρδιοπάθειες. Μετά από μια εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στην υψηλή αρτηριακή πίεση, την προεκλαμψία και τον διαβήτη κύησης, τα οποία αυξάνουν δραστικά την πιθανότητα μια γυναίκα να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.

Οι καρδιακές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι γενετικές. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι που μπορούν να κληρονομηθούν περιλαμβάνουν συγγενείς καρδιοπάθειες, μυοκαρδιοπάθεια και αρρυθμίες.

Επιπλέον, ορισμένες οικογένειες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά από άλλες. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν κληρονομικοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

«Σήμερα περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις, τόσο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού γενικά όσο και λόγω της αυξημένης διάγνωσης καρδιαγγειακών παθήσεων που δεν είχαν αναγνωριστεί στο παρελθόν, μοναδικές για τις γυναίκες», είπε ο Τρουλάκης. «Η συχνότητα των μητρικών καρδιαγγειακών παθήσεων, για παράδειγμα, αυξάνεται, πιθανότατα λόγω της αυξανόμενης ηλικίας της μητέρας, των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και της διάρκειας ζωής των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια. Ενώ η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες αναγνωρίζεται πλέον περισσότερο από ό,τι ήταν παλιά, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, να εμφυτευθούν με απινιδωτή ή να παραπεμφθούν για καρδιακή απεξάρτηση μετά από καρδιακή προσβολή. Απαιτούνται ειδικές για το φύλο προσεγγίσεις στην έρευνα με κατάλληλη εκπροσώπηση των γυναικών σε κλινικές δοκιμές για να βελτιωθεί περαιτέρω η θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις για τις γυναίκες και οι ανισότητες στην υγεία γενικά».

Το NewYork-Presbyterian Queens Hospital έχει κερδίσει εθνική αναγνώριση για το έργο του στην καρδιαγγειακή θεραπεία.
Η καρδιολόγος Ιωάννα Τρουλάκη, με την αείμνηστη μητέρα της

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος