Πότε ήταν ο πρώτος εορτασμός της Ανάστασης

Σχεδόν κάθε πολιτισμός γιορτάζει τον ερχομό των λουλουδιών, των μωρών και οτιδήποτε άλλο έρχεται με την άνοιξη. Οι ειδωλολάτρες γιορτάζουν μια εποχή ανανέωσης, εκείνοι της εβραϊκής πίστης γιορτάζουν την ιστορία και την ελπίδα που συμβολίζει η Έξοδος από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Πάσχα και οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Ιησού.

Από πού ήρθε το Πάσχα;
Θεωρητικά, το πρώτο Πάσχα συνέβη το 31 μ.Χ., αν και οι Βιβλικοί μελετητές θα διαφωνούν για πάντα για το πότε ακριβώς έγινε η ανάσταση. Σε κάθε περίπτωση, πολλές από τις γιορτές, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου τους, έχουν ρίζες σε παγανιστικούς εορτασμούς, αν και οι Χριστιανοί δίνουν μια ξεκάθαρα πουριτανική στροφή στα πράγματα. 

Ποιος αποφάσισε πότε είναι το Πάσχα;
Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα δεν είναι τόσο απλός όσο το να φυτέψετε μια σημαία στις 25 Δεκεμβρίου ή στις 31 Οκτωβρίου. Οι διακοπές κάπως περίπλοκα πέφτουν αμέσως μετά την πρώτη πανσέληνο της εαρινής ισημερίας ή την πασχαλινή πανσέληνο. Αυτή η φόρμουλα δημιουργήθηκε από τη Σύνοδο της Νίκαιας, η οποία καθόρισε ότι σχεδόν κάθε Πάσχα μεταξύ 1600 και 2900 θα πέφτει Κυριακή μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου. Το όλο θέμα επιβλέπεται από τον μοναχό τον Μικρό, ο οποίος επίσης χρονολόγησε τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκέμβρη.

Ο Διόνυσος γνωστός ως "εφευρέτης" του Έτους του Κυρίου (λατινικά: Anno Domini‎) (μ.Χ.), που χρησιμοποιείται για να αριθμεί τα χρόνια του Ιουλιανού καθώς και του Γρηγοριανού ημερολογίου. Το χρησιμοποίησε για να αναγνωρίσει τα διάφορα Πάσχα στο Πασχαλινό του ημερολόγιο, αλλά δεν το χρησιμοποίησε για να χρονολογήσει κάποιο ιστορικό γεγονός. Όταν επινόησε το ημερολόγιό του, τα χρόνια του Ιουλιανού ημερολογίου αναγνωρίζονταν από τα ονόματα των δύο υπάτων που ασκούσαν εξουσία εκείνο το έτος – ο ίδιος ανέφερε ότι το τρέχον έτος ήταν "το έτος της εξουσίας του Probus του νεότερου", αλλά ανέφερε επίσης ότι ήταν και 525 χρόνια "από την ενσάρκωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού". Το πώς έφτασε σε αυτόν τον αριθμό δεν είναι γνωστό, αλλά υπάρχουν στοιχεία για το σύστημα που εφάρμοσε. Εφηύρε ένα νέο σύστημα για να αριθμεί έτη για αντικαταστήσει τα Διοκλητιανά έτη τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παλιό Πασχαλινό ημερολόγιο, επειδή δεν επιθυμούσε να συνεχίσει τη μνήμη ενός τυράννου που ασκούσε δίωξη σε Χριστιανούς. Η εποχή του Anno Domini κυριάρχησε στην Δυτική Ευρώπη μόνο μετά τη χρήση του από τον Σεβάσμιος Βέδας για να χρονολογήσει τα γεγονότα στο Historia ecclesiastica gentis Anglorum, που ολοκληρώθηκε το 731.
Ο Διονύσιος υπολόγισε τις ημερομηνίες των 95 μελλοντικών Πάσχα μεταξύ 532 και 626 χρησιμοποιώντας τον Μετωνικό 19ετή σεληνιακό κύκλο. Μέσω του συνδυασμού του Μετωνικού και του Κρυλλικού τραπεζιού, δημιούργησε ένα σύνολο κανόνων που καθορίζουν την τέλεια ημέρα για τη διεξαγωγή των εορτασμών του Πάσχα, δίνοντας μια τελική και τόσο αναγκαία συναίνεση σε μια από τις πιο σημαντικές γιορτές του εκκλησιαστικού ημερολογίου.

Τι γίνεται με τα αυγά και τα σοκολατένια αυγά;
Γύρω στο 1200 μ.Χ., οι Χριστιανοί άρχισαν να υιοθετούν παγανιστικές τελετουργίες, οδηγώντας τους Χριστιανούς να νηστεύουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής πριν στολίσουν τα αυγά και τα φάνε ως κέρασμα. Ήταν ακόμα πολύ μακριά από τα σοκολατένια αυγά. Αποφάσισαν ότι η ειδωλολατρική ιεροτελεστία γονιμότητας της κύλισης αυγών ήταν το τέλειο σύμβολο του ογκόλιθου που κυλούσε μακριά από τον τάφο του Ιησού,

Τα πραγματικά αυγά δεν βολεύουν στο να τα τσιμπολογήσουμε. χρησιμοποιούμε και τα σοκολατένια. Τα σοκολατένια αυγά είναι πιο πραγματικά. Κατασκευάστηκαν στη Γερμανία το 1828 και τελειοποιήθηκαν στη Γαλλία το 1842, αυτά τα σοκολατένια αυγά ήταν αρχικά λείες σφαίρες μαύρης σοκολάτας, αλλά το 1875, η Cadbury παρουσίασε την πρώτη εκδοχή της λιχουδιάς πριν κυκλοφορήσει μια ποικιλία αυγών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1893.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος