Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Αρχιερατικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, 6-7 Μαΐου 2023

Αρχιερατικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στην Ι.Μ. Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, 6-7 Μαΐου 2023
Στην Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης και "Αγίου Μακαρίου του Αρχιεπισκόπου ο από Κορίνθου στο Σιδηρόκαστρο", στις 6 Μαΐου στις 7:00μμ θα γίνει ο Αρχιερατικός Εσπερινός και την 7η Μαΐου στις 7:00πμ θα γίνει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ.κ Μακαρίου επί της Μνήμης του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά και εις ανάμνηση των Εγκαινίων του Ιερού Ναού του Αγίου. 
Το Άγιο θαυματουργό Λείψανό του καθώς και των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης θα τεθούν προς προσκύνηση από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα. 

Ο άγιος Μακάριος ο Νοταράς συναριθμείται στη σεπτή χορεία των τοπικών αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, αφού διέλαμψε με τη θεοφιλή και ευεργετική του παρουσία στην Ικαρία, συνδράμοντας τον επιστήθιο φίλο του, όσιο Νήφωνα τον Χίο, στο έργο της ανεγέρσεως και αποπερατώσεως της ιστορικής κολλυβαδικής Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος της νήσου Ικαρίας, ενώ διέμεινε στη Μονή για αρκετό χρονικό διάστημα. Ως έτος ανεγέρσεως της Μονής θεωρείται το 1775, αφού σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε στο υπέρθυρο της εξωτερικής πύλης του καθολικού, αναγραφόταν το ακόλουθο: «Ἐκτίσθη ἡ παροῦσα ἱερά Μονή ὑπό τοῦ πανοσιωτάτου ἱερομονάχου Νήφωνος, 1775». Στην περιώνυμη αυτή Μονή της Ικαρίας ο άγιος Μακάριος τιμάται με ομώνυμο παλαιό παρεκκλήσιο, στο οποίο φυλάσσεται η αριστουργηματική εφέστια εικόνα (19ου αιώνα) του θαυματουργού αγίου,η οποία απεικονίζει αριστοτεχνικά τη μορφή του.
Η εφέστια αυτή εικόνα της ιστορικής Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Ικαρίας, η οποία το 1955 μετατράπηκε διά βασιλικού διατάγματος σε γυναικεία μονή, αποτέλεσε το εικονογραφικό πρότυπο για την ιστόρηση εικόνος του αγίου Μακαρίου στην ιδρυθείσα το 1968 γυναικεία Ιερά Μονή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Σιδηροκάστρου, αλλά και για τη φιλοτέχνηση σύγχρονων τοιχογραφιών του αγίου στη Σάμο και συγκεκριμένα στον ιερό ενοριακό ναό Αγίου Χαραλάμπους πόλεως Σάμου και στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Βροντιανής.

Στη νεοσυσταθείσα Μονή του Σιδηροκάστρου εγκαταστάθηκε η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος Ικαρίας υπό την πνευματική καθοδήγηση του αοιδίμου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Ιωάννου Παπάλη (1967-2001), ο οποίος είχε διατελέσει ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας επί δεκαέξι συναπτά έτη (1951-1967). Η αδελφότητα της Μονής από ευλάβεια στον άγιο Μακάριο, τον και συνιδρυτή της Μονής της Ικαρίας, αφιέρωσε ιερό ναό επ’ ονόματί του, ο οποίος εγκαινιάσθηκε με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα την Κυριακή του Παραλύτου 22 Μαΐου 2005 επ’ ευκαιρία της επετειακής συμπληρώσεως διακοσίων ετών από την οσιακή του κοίμηση (1805-2005). Σήμερα η εκ της κολλυβαδικής Μονής της Ικαρίας προερχομένη γυναικεία αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Σιδηροκάστρου εγκαταβιώνει στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης Κερατέας Αττικής, όπου ο άγιος Μακάριος τιμάται και γεραίρεται ως προστάτης και έφορος της Μονής. Μέλη της αδελφότητος της Ιεράς Μονής Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης έχουν επανδρώσει και την ιδρυθείσα το 1756 ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Σάμου, η οποία το 2002 μετατράπηκε διά προεδρικού διατάγματος σε γυναικεία μονή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου