"Πόλεμος στη χώρα των λουλουδιών" Θεατρικό έργο της Ελένης Σίμπα

"Πόλεμος στη χώρα των λουλουδιών" Θεατρικό έργο της Ελένης Σίμπα
Το εν λόγω παιδικό θεατρικό έργο, ήταν το πρώτο που γράφτηκε πριν είκοσι χρόνια μαζί με άλλα δύο στην ηλικία των τριάντα μου ετών και αποτελεί την κορωνίδα μεταξύ των άλλων της κατηγορίας αυτής.
Διαπραγματεύεται την αιώνια κατάσταση, την οποία έχουν κάνει πολλοί συγγραφείς αντικείμενο έρευνας και ανάλυσής τους, αυτή του πολέμου και της ειρήνης. 

Η έλευση του πολέμου, που δεν υπάρχει ούτε ως λέξη στα λεξικά της Χώρας των Λουλουδιών, μιας κατάστασης αναμφισβήτητα εκ διαμέτρου αντίθετης μ΄ εκείνη της ειρήνης, αναταράσσει την αρμονική, γεμάτη από χρώματα κι αρώματα αυτή χώρα. Είναι εύλογο κι επόμενο να προκύψουν μόνο αρνητικά συναισθήματα από μια τόσο αρρωστημένη κατάσταση, η οποία φέρνει μόνο δεινά κι επιφέρει πολύπλοκες συναισθηματικές μεταπτώσεις στους πρωταγωνιστές του έργου, που δεν είναι άλλοι από τα πιο γνωστά, ευαίσθητα, καλαίσθητα κι ευωδιαστά λουλούδια, που υπάρχουν στην πλάση.

Στην πρώτη πράξη του έργου παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές με την σειρά εμφάνισής τους. Ένα κακό όνειρο που είδε η μαργαρίτα, το λουλούδι που πρωταγωνιστεί, αναστατώνει την όμορφη παρέα. Η ώρα του χορού των γιασεμιών έχει φτάσει και τα λουλούδια έχουν εστιάσει στην κόμμωση και την ιδιαίτερα προσεγμένη για την περίσταση εμφάνισή τους. Οι περίτεχνες περούκες για τις ορτανσίες, το χρυσοκίτρινο, ατσαλάκωτο κοστούμι του πανσέ, ο ολόλευκος και ιδιότροπος κρίνος, αλλά και η καμαρωτή, λυγερή τουλίπα κλέβουν την παράσταση. Πάντα άξια απορίας η λαιμαργία του αχόρταγου, κοιλιόδουλου και ατσούμπαλου σαρκοβόρου φυτού, που μαζί με το αδέξιο αλλά τρυφερό παρά τα αγκάθια του γα'ι'δουράγκαθο, προκαλούσαν όλα τα βλέμματα. 

Δεύτερη πράξη και ο Χορός των Γιασεμιών βρίσκεται στο αποκορύφωμά του με τα λουλούδια να επιδίδονται σε τέλειες κι ασταμάτητες χορευτικές φιγούρες. Η χαρά όμως, όπως διαπιστώνει πάντα κανείς διαρκεί λίγο, καθώς ξεσπά ο αιμοχαρής, αιμοδιψής και αιμοβόρος πόλεμος με τα ασύγκριτα ενοχλητικά ζιζάνια, που τα οποία στην κυριολεξία κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους από το πουθενά.

Ακριβοθώρητος, ως άλλος κορυφαίος του χορού, ο άσπιλος κι αμόλυντος κρίνος στην τρίτη πράξη του έργου σε πρωταγωνιστικό ρόλο, που την στιγμή που ξεσπά ο πόλεμος, λαβώνεται βαριά και τα πέταλά του λεκιάζονται από το κατακόκκινο αίμα του. Η μαργαρίτα τρέχει να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες καθώς σπουδάζει ιατρική και τον σώζει την τελευταία στιγμή ενώ γίνεται κατακόκκινη και εκείνη από το αίμα του. Η Χώρα των Λουλουδιών κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η μόνη λύση είναι το υγρό πυρ που κατακαίει τελικά τα ζιζάνια μέχρις ενός. Η ειρήνη αποκαθίσταται και πάλι και τα λουλούδια διαπιστώνουν πόσο πολύτιμο αγαθό είναι. Τον πόλεμο δεν τον είχαν ζήσει ποτέ. Ως κατακλείδα, ένα τραγούδι για την ειρήνη αντηχεί με τα λουλούδια να το τραγουδούν πιασμένα χέρι-χέρι.
Το Παραμύθι-Παιδικό Θεατρικό Έργο της ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΜΠΑ κυκλοφορεί μόνο σε ηλ. μορφή ΔΩΡΕΑΝ (Κατοχυρωμένο). Πρόκειται να παρουσιαστεί στο 2ο Φεστιβάλ ''ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ'' στις Σέρρες.
Το Παραμύθι-Παιδικό Θεατρικό Έργο της ΕΛΕΝΗΣ ΣΙΜΠΑ ''ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ'' κυκλοφορεί μόνο σε ηλ. μορφή ΔΩΡΕΑΝ (Κατοχυρωμένο). Πρόκειται να παρουσιαστεί στο 2ο Φεστιβάλ ''ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ'' στις Σέρρες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος