Η Μικρή Μπανάνα Υπουργός, παραμύθι της Ελένης Σίμπα

Η Μικρή Μπανάνα Υπουργός, παραμύθι της Ελένης Σίμπα

     Η Νάνα, η μικρή, άγουρη μπανάνα, είχε πολλά όνειρα, όπως όλα τα μικρά παιδιά. Το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιό της μέσα απ' αυτά τα όνειρά της ξεπερνούσε κάθε φαντασία. Ναι, λοιπόν, όπως το ακούτε ακριβώς είναι. Ονειρευόταν όχι μόνο στον ύπνο, αλλά και στον ξύπνιο της, να κυβερνήσει μια μέρα την Χώρα της, εκφωνώντας λόγους μέσα στο Κοινοβούλιο. Με λίγα λόγια, το θεωρούσε καθήκον της ότι έπρεπε, να μάχεται με σθένος, για το καλό των πολιτών.
     Η μητέρα της Λάρα είχε διαισθανθεί πρώτη, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της ότι, θα έφερνε στον κόσμο ένα ιδιαίτερο παιδί γεμάτο από ξεχωριστά χαρίσματα. Η εγκυμοσύνη της Λάρας, της κυρίας μπανάνας, κυλούσε ομαλά χωρίς το μωρό στα σπλάχνα της να την πονέσει, αλλά ούτε και να της δώσει ούτε μία κλωτσιά.
     Όταν λοιπόν, η μικρή μας μπανάνα ήρθε στον κόσμο μ' έναν μονάχα πόνο, μια νύχτα του Αυγούστου γεμάτη αστέρια στον ουρανό, τίποτα δεν προμήνυε ότι το μέλλον της, θα διαγράφονταν λαμπρό στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα.
     -Πόσο όμορφη είναι η μικρή μας μπανάνα! Τι θαυμάσιο άρωμα που έχει και πόσο φωτεινή είναι η αύρα της! Συμπέρανε ο πατέρας της Αλέξανδρος, καθώς την έσφιξε στην αγκαλιά της η μητέρα της.
     -Ω ναι! Έχεις δίκιο! Είναι αξιολάτρευτη! Παραδέχτηκε εκείνη όπως όλες οι μητέρες.
     -Πόσο ευτυχισμένο μ' έκανες σήμερα, Λάρα μου, είπε ο πατέρας της Νάνας, Αλέξανδρος!
     Τις πρώτες μέρες της γέννησής της, οι γονείς της έβαλαν στο κρεβατάκι της, ακριβώς δίπλα στο προσκέφαλό της, ένα πιατάκι με μέλι, ζάχαρη και πετιμέζι για να είναι η ζωή της γλυκιά! Ήταν τότε, που θα την επισκέπτονταν οι Μοίρες.
     Τα χρόνια περνούσαν και η Νάνα, ξεχώριζε όχι μόνο, επειδή δεν συνήθιζε να παίζει με κούκλες ή κουζινικά, όπως όλα τα κορίτσια. Εκείνο που την έκανε μοναδική ήταν ο χαρακτήρας και η εμφάνισή της.
     -Πάλι φόρεσες ταγιέρ με τριαντάφυλλο στο πέτο στην πρώτη μας μέρα στο σχολείο; Παρατήρησε η φίλη της Φιλιώ.
     -Ναι! Και γιατί όχι; Αφού ταγιέρ με λουλούδι ή χωρίς, φοράω πλέον καθημερινά, όπου κι αν πάω!
     -Δε νομίζεις ότι, θα κουράσεις, βγάζοντας λόγο από την πρώτη κιόλας μέρα;
     -Θα με ακούσουν όσοι το επιθυμούν! Αυτοί που δεν θέλουν, αυτοί θα χάσουν! Είπε με περηφάνια η Νάνα και ύφος μεγάλης πολιτικού.
     -Πως ονειρεύτηκες αλήθεια τον πολιτικό σου βίο; Την ρώτησε η Φιλιώ! Εννοώ, όταν ονειρευόσουν...
     -Α! Ήταν σαν να έβλεπα μια ταινία περιπέτειας! Είχα περάσει από όλα τα υπουργεία!
     -Τι μου λες...
     -Ω ναι! Τα σημαντικότερα, από τα οποία αποκόμισα εμπειρίες και οφέλη διαφόρων ειδών, ήταν το Οικονομικών, το Υγείας, το Άμυνας, το Εξωτερικής Πολιτικής και το Πολιτισμού!
     -Ε μα δεν σε πιστεύω! Τα έζησες όλα αυτά; Θα πρέπει να έμαθες πολλά!
     -Μα σου λέω, είμαι σχεδόν έτοιμη να κυβερνήσω! Τι μου λείπει; Μόνο η ηλικία μου είναι εμπόδιο! Ας μεγαλώσω λίγο ακόμα και τα λέμε! Είπε γεμάτη πρόκληση η Νάνα!
     Οι δυο φίλες σταμάτησαν την συζήτηση για λίγο. Μπήκαν στην τάξη κι όταν βγήκαν έσμιξαν με τα άλλα παιδιά. Η Νάνα άρχισε αμέσως να βγάζει λόγο, κάτι που ήξερε να κάνει καλά, αφού παρακολουθούσε από μικρή το κανάλι της Βουλής και τις δηλώσεις των διαφόρων πολιτικών.
     -Άλλο να κυβερνάς στον ύπνο σου όμως κι άλλο στον ξύπνιο σου! Έχει μεγάλη διαφορά! Θέλησε να τονίσει την διαφορά η Φιλιώ.
     -Μπα! Μη νομίζεις! Πάνω-κάτω, το ίδιο είναι! Δεν βλέπω καμία διαφορά, αν κρίνω από αυτούς που μάς κυβερνούν και από το πώς το κάνουν! Πάμε από το κακό στο χειρότερο! Φάνηκε  άκρως επικριτική η Νάνα.
     -Δεν αντιλέγω! Θα συμφωνήσω μαζί σου! Όμως, χρειάζεται και κάποιο υπόβαθρο, τέλος πάντων και εννοώ σπουδές πάνω σ' αυτό το αντικείμενο! Έγινε πιο συγκεκριμένη η Φιλιώ.
     -Ω! Μα, είναι στα άμεσα σχέδιά μου! Πολιτικές Επιστήμες θα σπουδάσω αλλά και Οικονομικά!
     -Τώρα, μάλιστα! Σε παραδέχομαι! Θα έχεις γερές βάσεις! Θα πετύχεις! Την ενθάρρυνε η Φιλιώ.
     -Και μη νομίζεις ότι, θα λέω ψέματα ή ότι θα κλέβω! Αντίθετα! Η αλήθεια θα είναι σημαία μου, αφού γνωρίζω πολύ καλά, ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Συνέχισε με ειλικρίνεια η Νάνα.
     -Θα είσαι μοναδική στην ιστορία! Πίστεψέ με! Αναγνώρισε η Φιλιώ.
     -Δεν πρόκειται να καταχραστώ ούτε μία δεκάρα από τα χρήματα των πολιτών. Θα κυβερνήσω με τιμιότητα και σύνεση!
     -Περίεργο μού φαίνεται! Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό! Ξαφνιάστηκε η Φιλιώ.
     Η ώρα για να σπουδάσουν και οι δύο είχε έρθει. Η Νάνα θα σπούδαζε Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά ενώ η Φιλιώ, Φιλοσοφία. Τα φοιτητικά τους χρόνια ήταν υπέροχα και πέρασαν γρήγορα. Είχε έρθει η ώρα να βγουν στον στίβο της ζωής.
     -Νομίζω, ότι είναι καιρός να πολιτευτώ! Δήλωσε περιχαρής η Νάνα.
     -Πολύ χαίρομαι! Θα χρειαστείς σύμβουλο! Προσφέρομαι! Αυτοπροτάθηκε η Φιλιώ.
     -Μετά χαράς! Θα ήθελα την πιο καλή μου φίλη στο επιτελείο μου! Έδειξε την προτίμησή της η Νάνα.
     Η μέρα των εκλογών είχε έρθει και η Νάνα κατέβαινε ως ανεξάρτητη και όχι με την στήριξη κάποιου κόμματος, δείχνοντας πόσο προοδευτική είναι. Περίμεναν όλοι με αγωνία τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων.
     -Συγχαρητήρια, Νάνα για την εκλογή σου! Την συνεχάρηκε πρώτη η Φιλιώ.
     Στον πρώτο της λόγο στο Κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε μια σπάνια ρητορική, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα, που εξέπληξε το ακροατήριο. Αυτό συνεχίστηκε και οι απόψεις της για πολλά θέματα, που πρόσφεραν λύσεις, συζητήθηκαν. Τότε, έγινε κάτι απίστευτο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θέλησε να την καλέσει στην Προεδρική του κατοικία για να την γνωρίσει. Εκείνη, δέχτηκε φυσικά την πρόσκληση με ευχαρίστηση.
     -Χαίρομαι πολύ που γνωρίζω μια τόσο πολύτιμη και πολλά υποσχόμενη πολιτικό! Είπε ο Πρωθυπουργός.
     -Σας ευχαριστώ πολύ, για την τιμή που μού κάνετε, να με προσκαλέσετε εδώ! Απάντησε η Νάνα με έκπληξη.
     -Ομολογώ, ότι σκέφτηκα πολύ ώστε, να φτάσω σε σημείο, που θα αναθεωρήσω τα πάντα! Της είπε.
     -Τί θέλετε να πείτε! Απόρησε η ίδια.
     -Θέλω να πω, ότι αφού πήρα και την έγκριση όλων των άλλων μελών του Κοινοβουλίου μας, σού δίνω την σκυτάλη, προτείνοντάς σε να γίνεις η επόμενη Πρωθυπουργός! Και της άπλωσε το χέρι.
     -Με κάνετε τον πιο ευτυχισμένο άνθρωπο στον κόσμο! Έλαμψε από χαρά η Νάνα.
     -Από σήμερα κιόλας, έλα στο γραφείο μου, για να συζητήσουμε για το έργο που σε περιμένει! Είναι ώρα ν' αποσυρθώ! Σοβάρεψε ο Πρωθυπουργός.
     Η Νάνα, που τώρα πια δεν ήταν μικρή και άγουρη, αλλά πολύ ώριμη, ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, ξεχωρίζοντας για τις μοναδικές της απόψεις και λύσεις στα προβλήματα του τόπου της.
     Και πράγματι, όταν κρίθηκε να κάνει πράξη τα λεγόμενά της, πέτυχε τόσο πολύ, που η ίδια έμεινε στην ιστορία ως υπόδειγμα άσκησης πολιτικής και παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι ανά τον κόσμο ήξεραν πια, ότι μία ηγέτης διαφορετική είχε αφήσει το στίγμα της στο πολιτικό ''γίγνεσθαι'', χωρίς να έχεις βλέψεις σε ανταλλάγματα και άλλα πονηρά παιχνίδια.
     Η Χώρα έζησε μεγάλες αλλαγές και οι πολίτες την απόλυτη ευημερία. Αυτό ήταν εμφανές, αφού σε όλες τις πόλεις, μικρές και μεγάλες στήθηκαν αγάλματα που απεικόνιζαν τη Νάνα. Ήταν ένα μικρό ευχαριστώ σ' έναν άνθρωπο τόσο μεγάλο.
ΤΕΛΟΣ

Ευχαριστούμε την κ. Ελένη Σίμπα για το υπέροχο παραμύθι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος