Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Μαύρη τρούφα για παγκόσμιο ρεκόρ στο Μπέλλες

Στα Άνω Πορόϊα Σερρών φυτρώνει η μοναδική σε άρωμα τρούφα, ένα προϊόν που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, για να περιληφθεί σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας.

Η τρούφα είναι δυσεύρετη και πανάκριβη, όχι μόνο γιατί δεν καλλιεργείται και απαιτείται κυριολεκτικά ένα κυνήγι για να εντοπιστεί, αλλά και γιατί απαιτεί χρόνο, που δεν διαθέτουν πολλοί.

Η εξαιρετική ποιότητα της τρούφας των Σερρών οφείλεται στο χώμα, την βλάστηση, τις ειδικές κλιματολογικές συνθήκες.

Οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και ζήτηση στην αγορά και ποικίλουν. Φέτος η μαύρη καλοκαιρινή κοστίζει από 300 έως και 500 ευρώ το κιλό. Κάποια είδη τρούφας μπορούν να καλλιεργηθούν εφ’  όσον προσφέρεται το χώμα στο χωράφι, αναφέρει ο τρουφοκυνηγός.

Η Tuber melanosporum, όπως ονομάζεται η μαύρη τρούφα ή γαλλική, είναι ένα είδος εγγενούς φυτού στην Νότια Ευρώπη και ένα από τα πιο ακριβά βρώσιμα μανιτάρια στον κόσμο. Το 2013 η συγκεκριμένη τρούφα κόστιζε από 1.000 έως 2.000 € το κιλό. 

Οι Ρωμαίοι που κληρονόμησαν μεταξύ άλλων και τις διατροφικές συνήθειες των λαών που κατέλαβαν χρησιμοποίησαν μια ποικιλία, που αποκαλείται και «τρούφα της ερήμου». Το τερφέζ (Terfez) που καταναλωνόταν στην Ρώμη προερχόταν από την Λέσβο, την Καρχηδόνα και την Λιβύη, όπου το κλίμα ήταν περισσότερο υγρό κατά την αρχαιότητα.
Οι Σέρρες φημίζονται για πλήθος προϊόντων, τα οποία πρέπει να φτάσουν σε κάθε νοικοκυριό, αλλά κάποια από αυτά καταλήγουν σε λίγα ακριβά εστιατόρια και μια μπουκιά μιας απλής ομελέτας σε ένα γαλλικό μπιστρό, αποδεικνύεται πανάκριβη επιλογή. Ωστόσο η γεύση είναι αξέχαστη. Μια νότα από φράουλες, ανάμεικτη με υγρή γη, αποξηραμένα φρούτα και μια δόση από κακάο, ελαφρώς πιπεράτη και λίγο πικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου