Σέρα ο χορός του Πόντου

Η Σέρα (ή εκ παραδρομής Σέρρα), είναι χορός του Πόντου. Έχει επικρατήσει η εκδοχή ότι ο χορός αυτός αποτελεί παραλλαγή του αρχαίου Πυρρίχιου χορού, γεγονός που χρήζει περαιτέρω επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενώ πολύ συχνά αναφέρεται ως "πολεμικός" χορός παρά το πλήθος των καταγραφών και ιστορικών μαρτυριών εκ των οποίων πρόδηλα προκύπτει ότι αποτελούσε και κατ' εξοχήν χορό διασκέδασης που χορευόταν ακόμα και από άτομα άλλης εθνοτικής καταγωγής σε μεγάλες χριστιανικές πανηγύρεις, όπως αυτή του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγία Σουμελά (Γη του Πόντου, Μέρος Δεύτερο-Κεφ. Στον ίσκιο των αιώνων-Δημήτρη Ψαθά) αλλά και σε διάφορες μουσουλμανικές πανηγύρεις και γιορτές.

Έλαβε την ονομασία του επειδή χορευόταν κυρίως στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Σέρα (Sera) κοντά στο χωριό Σέρα (πρ. Serasor, νυν Yıldızlı) της περιοχής Πλάτανα (Akçaabat/Ατσαπάτ) της Τραπεζούντας. Κατ' επέκταση η αναγραφή του χορού ως Σέρρα, θεωρείται εσφαλμένη καθώς δεν αιτιολογείται ετυμολογικά. Από την 21 Φεβρουαρίου του 1950 και συνεπεία κατολισθήσεων μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις, αποκόπηκε η κοιλάδα του ποταμού Σέρα και σχηματίστηκε έκτοτε η ομώνυμη λίμνη (Sera Gölü). Η δε ονομασία του προκαταρκτικού, αργού σε ρυθμό, τμήματος του χορού ονομάζεται και Ατσαπάτ (σπανιότερα Ακτσαπάτ) εκ της ομώνυμης ευρύτερης περιοχής (Akçaabat, πρ. Πλάτανα).
Περιλαμβάνει γρήγορες κινήσεις του σώματος, σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο και συσπάσεις των μυών του σώματος.
  
Γενικά σε όλο τον Πόντο, υπήρχαν διάφοροι χοροί που ήταν καθαρά για διασκέδαση και δεν αποτελούσαν πολεμικους χορούς, αυτοι οι χοροί χορεύονταν από διάφορες εθνικότητες, όπως ο Σέρα αλλά και ο Yarkhushta που σήμερα θεωρούμε ότι είναι καθαρά της Αρμενίας. 
Επι το πλειστον ο Σέρα χορεύεται με τον ίδιο τρόπο που χορεύουν οι τούρκοι τον χορό HORON
Για τον πολεμικό χορό Πυρρίχιο διαβάστε ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος