Τι είναι η «ιρλανδική διάβαση» – Γιατί είναι επικίνδυνη

Το ελληνικό επαρχιακό δίκτυο είναι γεμάτο από ιρλανδικές διαβάσεις που παρότι αποτελούν μια φθηνή λύση εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους.

Το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι γέφυρες δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεδομένου ότι αποτελούν τις κατεξοχήν υποδομες μέσω των οποίων επιτυγχάνεται ζεύξη δύο σημείων πάνω από τα οποία μπορεί να υπάρχει νερό, χαράδρα κ.ο.κ.

Στην Ελλάδα, η ιστορία των γεφυρών κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια, διευκολύνοντας σε θεαματικό βαθμό τις μετακινήσεις των πολιτών. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα σημεία, όπου, λόγω κόστους, η κατασκευή γεφυρών αποδείχθηκε ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

Ως μεσοβέζικη λύση, σε πολλές περιπτώσεις – και δη στο επαρχιακό δίκτυο - προτάθηκαν οι λεγόμενες «ιρλανδικές διαβάσεις», δηλαδή τσιμεντένιες διαβάσεις που δημιουργήθηκαν σε πρόχειρο τρόπο για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων και των φορτηγών σε χειμάρρους.

Δηλαδή, για λόγους κόστους, αντί να κατασκευαστεί γέφυρα, προτιμήθηκε η ρίψη ασφάλτου ή τσιμέντου ώστε τα καλοκαίρια ή γενικά σε εποχές που ο χείμαρρος δεν έχει πολλά νερά να διαβαίνουν με στοιχειώδη ασφάλεια αυτοκίνητα και πεζοί.

Στον αντίποδα, η διέλευση από τις συγκεκριμένες διαβάσεις πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία όταν εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, δεδομένου ότι το όχημα μπορεί να πασυρθεί από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, το νερό ενδέχεται να «κουβάλησε» πέτρες πάνω στην ιρλανδική διαβάση, οι οποίες λόγω της αύξησης στης στάθμης του νερού δεν είναι ορατές από τον οδηγό και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στο αυτοκίνητό του.

Οι συγκεκριμένες πρόχειρες διαβάσεις ονομάστηκαν «ιρλανδικές» μιας και στον αγγλοϊρλανδικό πόλεμο, οι Ιρλανδοί δημιουργούσαν τέτοιου τύπου κατασκευές, με σκοπό να... ξεγελάσουν τους Βρετανούς. Αυτό διότι όταν έβρεχε, οι διαβάσεις σκεπάζονταν από νερό και γίνονταν αόρατες, οπότε οι Βρετανοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να διαβούν τον ποταμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος