Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Βασιλική Χατζηαγγέλου

Σπάνιος άνθρωπος η εκλιπούσα, ήταν καλόψυχη, θεοσεβούμενη και πάντα κοντά στους συνανθρώπους της. Βοήθησε πολλούς ανθρώπους  στη ζωή με τον καλό λόγο και την στάση της.Με καταγωγή από τη Φλώρινα ( Αμύνταιο) γνωρίστηκε στη Θεσσαλονίκη με τον μετέπειτα συζυγό της Σιδηροκαστρινό έμπορο Γεώργιο Χατζηαγγέλου και αργότερα μετακόμισαν στην πρωτεούσα της Σιντικής. 
Η κοινωνία του Σιδηροκάστρου αποχαιρέτισε τη Βάσω Χατζηαγγέλου

Το 1994 ενώ υπηρετούσε ως προιστάμενη στη εφορία Σιδηροκάστρου, δέχεται να «μπεί» στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει τις εκλογές και διαδέχεται στο δημαρχιακό θώκο τον Απόστολο Καρύδα, επικρατώντας στο Β γύρο των εκλογών του συνυποψηφίου της Μιχάλη Δοδακόπουλου.
Η Βάσω Χατζηαγγέλου ( αριστερά) με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και μετέπειτα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις Σέρρες το 1999( από το αρχείο του Δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου)

Από τη θέση της δημάρχου από το 1995 εως το 1998  προσπάθησε να επιλύσει προβλήματα του δήμου και είχε εξασφαλίσει ευνοική διευθέτηση για το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών.Κατά την διάρκεια της θητείας της είχε  κατεδαφιστεί η γέφυρα Καλκάνη χωρίζοντας το Σιδηρόκαστρο στα δυο.Με δυναμισμό αποφασιστικότητα αντιμετώπισε το θέμα και σε  σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησε στην αποκατάσταση της.
 1995 .Η Βάσω Χατζηαγγέλου στο γραφείο της στο δημαρχιακό κατάστημα με τον συνδικαλιστή Χρήστο Στάμτση( από το αρχείο του Δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου)1996  Η Βάσω Χατζηαγγέλου με τον πρώην υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή( δεξιά) και τον Χρήστο Στάμτση( αριστερά) κατά την διάρκεια εκδηλώσεων  για την απελευθέρωση της πόλης του Σιδηροκάστρου( από το αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Νάτσιου)
1996  Η Βάσω Χατζηαγγέλου με τον πρώην υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή( δεξιά) και τον Χρήστο Στάμτση( αριστερά).
Στιγμιότυπο από την περίοδο 1995-1998 όταν τα ηνία του Δήμου Σιδηροκάστρου κρατούσε η Βασιλική Χατζηαγγέλου (στο μέσο της φωτογραφίας). Δίπλα της ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής δεξιά και ο τέως αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Στάμτσης, ενώ ακριβώς πίσω από την τότε δήμαρχο Σιδηροκάστρου ο  δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παρίσης.Η Βασιλική Χατζηαγγέλου προσπάθησε και έδωσε ότι καλύτερο για τον  Δήμο Σιδηροκάστρου παλεύοντας μόνη της. Κατά την διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων της διακρίθηκε  για το ήθος της,  την ευθύτητα και την αγνότητα της. Το αξίωμα της δεν την αποξένωσε από τους απλούς ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε στενά με στόχο την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.(φωτο από το αρχείο του Δημοσιογράφου Δ. Νάτσιου).

 Οι  δημοτικές εκλογές του 1998  αποτέλεσαν για την ίδια μία ψυχρολουσία.  Εν ενεργεία δήμαρχος η ίδια πήρε πολύ χαμηλό εκλογικό ποσοστό( 8%) και βγήκε εκτός εκλογικής μάχης στο Β γύρο. Μετά την ολοκλήρωση της δημαρχιακής περιόδου 1999-2002 αποσύρθηκε από τα κοινά.Λειτουργώντας ως δήμαρχος ήταν ακριβοδίκαιη και δεν ξεχώρισε τους συνδημότες της. Πολιτικά όμως  δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές πεποιθήσεις της και την  προτίμηση της  στη Νέα Δημοκρατία.Παρά την πικρία της  για την συμπεριφορά συνοδοιπόρων της έδωσε εκλογικές μάχες για την επικράτηση της στις Εθνικές εκλογές του 2000 και του 2004.Εως το 2010 είχε παρεμβατική φωνή στα δημόσια πράγματα όταν  την καλούσαν τα μέσα ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, μετά το θάνατο του συζύγού του Γιώργου Χατζηαγγέλου  ζούσε σε ίδρυμα αποκατάστασης στην Καβάλα κοντά στην κόρη της Αθηνά.Το «Σ.Θ» εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της. Να είναι γεροί να τη θυμούνται. Το αξίζει άλλωστε.

Σε κλίμα συγκίνησης κηδεύτηκε σήμερα η πρώην δήμαρχος Σιδηροκάστρου Βασιλική- Χατζή- Χατζηαγγέλου. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.Η εξόδιος ακολουθία εψάλλη στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Σιδηροκάστρου προξάρχοντος του Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου.Η κόρη της Αθηνά, ο γαμπρός της Νικόλαος συγγενείς της εκλιπούσας από τη Φλώρινα, ο πρώην υπουργός Μαρία Κόλλια,  ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, οι πρώην δήμαρχοι Σιντικής και Σιδηροκάστρου αντίστοιχα  Απόστολος Καρύδας, Μιχάλης και Δοδακόπουλος, παλαιοί συνεργάτες , κάτοικοι του Σιδηροκάστρου και της περιοχής  την συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία.Επικήδειοι εκφωνήθηκαν από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο και τον δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη.Ο πρώτος αναφέρθηκε στο Φιλανθρωπικό της έργο, το σεμνό της χαρακτήρα και το δέσιμο με την Ιερά Μονή Κηρύκου και Ιουλίτης και  δεύτερος για το έργο της στο Δήμο Σιδηροκάστρου την περίοδο 1995-1998 που είναι όπως ανέφερε καταγεγραμμένο.Πηγές
Δημήτριος Γ. Νάτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου