Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Εκδήλωση Μνήμης για το "Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων"

Είναι πολύ κοντινή η σχέση της Εκδήλωση Μνήμης για το "Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων", όχι μόνο από ιστορικής άποψης, αλλά και στα χρόνια μας, πολλές φορές στο παρελθόν, το 567 Τάγμα Πεζικού του Σιδηροκάστρου ήταν αυτό που έκανε το άγημα κατά την εκδήλωση. 
Η 82η Εκδήλωση Μνήμης για τους 234 αδίκως δολοφονημένους αμάχους κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων και το ολοκαύτωμα των δύο αυτών χωριών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, την 17η Οκτωβρίου του 1941, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Ν. Κερδύλλια 

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών & Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου., ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των θυμάτων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία προς τιμήν των θυμάτων από τον Δήμαρχο Αμφίπολης κ. Στέργιο Φραστανλή ενώ το ιστορικό της ημέρας εκφωνήθηκε από τον κερδυλλιώτη Υποστράτηγο ε.α.  κ. Κ. Χούπη.
Το προσκλητήριο Νεκρών αναγνώστηκε από τον σεβαστό Πατέρα Μιχαήλ & τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ν. Κερδυλλίων κ. Γκάλιο Γεώργιο.
Σημαντική η φετινή επέτειος, καθ’ ότι εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα ο νέος μουσειακός χώρος Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Τιμής και Μνήμης του Ολοκαυτώματος Άνω και Κάτω Κερδυλλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου