Την Κυριακή 5-11-23 στο Ρούπελ η εκδήλωση «ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ: ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ»

Οι παρουσιάσεις του έργου ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ ξεκινούν από το  Οχυρό Ρούπελ – Σιδηρόκαστρο την Κυριακή 5/11/23 ώρα 11.00

Τα νεότερα Μνημεία Άμυνας απειλούνται από την Κλιματική Κρίση

Το ΥΠΕΘΑ, το ECOCITY και το ΑΠΘ καταγράφουν, ερευνούν και προτείνουν στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ που το ΥΠΕΘΑ υλοποιεί σε συνεργασία με το ECOCITY και το ΑΠΘ πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρμοδίων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτών . Το πρόγραμμα συν χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στη μελέτη και διάσωση των νεότερων μνημείων (1830-1950) των Ενόπλων Δυνάμεων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διεξήχθη έρευνα , καταγραφή, τεκμηρίωση του αντίστοιχου Πολιτιστικού Αποθετηρίου και προτείνονται στρατηγικές αντιμετώπισης της τρωτότητας της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελληνικής κοινωνίας .

Τα μνημεία που εξετάζονται έχουν ιδιαιτερότητες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόκειται για πετρόκτιστες και άλλες ειδικές κατασκευές, οχυρά, πολυβολεία, παρατηρητήρια, φάρους, ιστορικούς τόπους, ναυάγια και κειμήλια των πολεμικών μουσείων που εκτείθενται σε υπαίθριους χώρους. Όλα απειλούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων σε συχνότητα και ένταση καιρικών φαινομένων ανάλογα με την χρονολογία κατασκευής, τη χρήση, τη φθορά και τις συνθήκες στο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μνημεία της νεότερης ιστορίας έχουν μέγιστη ιστορική αξία αλλά και συναισθηματική σύνδεση με την σημερινή κοινωνία γιατί, χρονικά και ηθικά, αγγίζουν γενιές αγωνιστών και ηρώων των οικογενειών όλων μας . Τα νεότερα μνημεία άμυνας αποτελούν τμήμα της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού και ως εκ τούτου υπάρχει ηθική υποχρέωση για τη διάσωσή τους.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης, εκτός του Ρούπελ

στο Μουσείο Αεροπορίας στο Τατόι (15/11/23)  και στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος