Το όνομα Γάλβας και οι ρίζες του

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν το επίθετο Γάλβας. 
Στην περιοχή μας αρκετές ονομασίες έχουν λατινικές ρίζες,(βλ, Ν, Σκαρλάτο). Θα ήταν πολύ λογικό το ίδιο να συμβαίνει και με το Γάλβας.  Μιας και  οι SER. SULPICIUS, SER. Ο F. GALBA ήταν στρατιωτικό τμήμα που ανήκε στη δεύτερη λεγεώνα στη Μακεδονία, υπό τον Αιμίλιο Παύλο. 

To όνομα Γάλβας είναι δάνειο από το λατινικό Galba.(IPA(key): /ˈɣal.βas/ → /ˈɣal.vas/). Το λατινικό Galba, είναι δανεισμένο από Γαλατικά, άγνωστης προέλευσης. ίσως από το πρωτοϊνδοευρωπαϊκό *golbʰo- («μήτρα· νεαρό ζώο»), αλλά με υπάρχουν κάποια φωνητικά ζητήματα. Αν όντως προέρχεται από εκεί τότε έχει συγγένεια με το αγγλικό μοσχάρι. 

Στα λατινικά το ουσιαστικό galba έχει τις παρακάτω εξηγήσεις:
1, ένα είδος μικρού σκουληκιού ή προνύμφης (ζώου)
2. (Γαλατίας) ένας εύσωμος, χοντρός άνθρωπος
3. ένα παρατσούκλι για τους κατοίκους της Sulpicia

Ενώ έχουμε και του Galbiani, οι οποίοι ήταν οπαδοί του  αυτοκράτορα Γάλβα.

Το επίθετο το συναντάμε πίσω στα χρόνια της βουλγάρικης κατοχής, και στην οικογένεια του Ιπποκράτη Γάλβα.
Στη βουλγαρική κατοχή αφήνουν την τελευταία τους πνοή, υστέρα από ανελέητο ξυλοδαρμό, ο κρεοπώλης Κρυωνάς και οι Σύλας και Ιπποκράτης Γάλβας. Με τον Ιπποκράτη Γάλβα από την πόλη των Σερρών, είχε προηγούμενα κάποιος Βούλγαρος χωροφύλακας. Διέθετε κατάστημα στην πόλη. Ο χωροφύλακας «αγόρασε» κάτι χωρίς να πληρώσει. Ο δικός μας απαίτησε τα χρήματα και έκανε φασαρία. Του τη φύλαγε ο Βούλγαρος που δεν ξέχασε το περιστατικό.

Στον μεσαίωνα συναντάμε το όνομα, αρκετά συχνά στην Ισπανία. Εκεί η χρήση του προηπήρχε τουλάχιστον από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Ένας από τους επιφανείς της εποχής με το επιθετο αυτό ηταν και ο Martí Joan de Galba (πέθανε το 1490) θεωρήθηκε κάποτε ως ο συν-συγγραφέας του διάσημου επικού της Βαλένθια Tirant lo Blanch, στο οποίο εργάστηκε μετά τον θάνατο του φίλου του, Joanot. Αλλά η φύση των συνεισφορών του έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, με βάση τις διαφορές στο χειρόγραφο και την πρώτη έντυπη έκδοση του Nicolás Spindeler [es].

Ακολουθώντας τον ρου της ιστορία βρίσκουμε το επίθετο σε έναν Ρωμαίο  αυτοκράτορα, τον   Σέρβιο Σουλπίκιο Γάλβα.
Ο Σέρβιος Σουλπίκιος Γάλβας (Servius Sulpicius Galba), έζησε από τις 24 Δεκεμβρίου 3 π.Χ. εώς τις 15 Ιανουαρίου 69) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας για επτά μήνες από το 68 έως το 69 μ.Χ. Ήταν κυβερνήτης της Ταρρακωνησίας και κατέλαβε το θρόνο μετά την αυτοκτονία του Νέρωνα. Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, ο Γάλβας ήταν ικανός στρατιωτικός κατά το πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. Αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα αλλά αργότερα του ανατέθηκε η κυβέρνηση της Ταρρακωνησίας. 

Ακόμη πιο πίσω το όνωμα ακολουθεί μια πορεία που σχετίζετε με την Ρωμαϊκή επέκταση. Δείχνει να πέρασε στους Ρωμαίους από την Αίγυπτο.
Emperor Servius Galba στα αρχαία Αιγυπτιακά (ιερογλυφικά) 

Ο Ρωμαίος 3. C. Sulpicius Galba εξελέγη ποντιφικας το 201 π.Χ., στη θέση του T. Manlius Torquatus, αλλά πέθανε ήδη από το 198 π.Χ.,

Ένας άλλος Ρωμαίος Γάλβας ήταν ο Ser. Ο Sulpicius Galba, ήταν ένας από τους πρεσβευτές που στάλθηκαν για να ζητήσουν τη φιλία του Άτταλου στον επικείμενο πόλεμο μεταξύ των Ρωμαίων και του Φιλίππου της Μακεδονίας. 

Το επίθετο το συναντάμε ως βάση ονομάτων μη βασιλικών προσώπων που αναφέρονται ως κάτοικοι της Αιγύπτου μεταξύ του 800 π.Χ. και του 800 μ.Χ.,

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού