Θεατρική παράσταση της ομάδας Σιντικής "Εσωτερικαί (Πικάντικαι) Ειδήσεις", 30 Μαΐου 2024

Θεατρική παράσταση της ομάδας Σιντικής "Εσωτερικαί (Πικάντικαι) Ειδήσεις, 30 Μαΐου 2024

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΙΝΤΙΚΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑΙ (ΠΙΚΑΝΤΙΚΑΙ) ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μάριου Ποντίκα
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Μάριος Ποντίκας
Σκηνοθεσία:Γιώργος Καρύδας
Σκηνικά: Γιώργος Καρύδας
Κοστούμια:Ο θίασος
Μουσική επένδυση:Ο θίασος
ΠΑΙΖΟΥΝ
Σάββας Λεζκίδης
Αθηνά Μικρέλη
Ελένη Πλατή
Φωτεινή Λυρίδου
ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο συγγραφέας Μάριος Ποντίκας έγραψε το θεατρικό έργο "Εσωτερικαί ειδήσεις" το 1980, σατιρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα και τις συνήθειες των Ελλήνων της εποχής του. Η εκ νέου ανάγνωση του έργου εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν και κατά πόσο έχουν μεταβληθεί οι συμπεριφορές και οι συνήθειες των Ελλήνων, πενήντα σχεδόν χρόνια μετά τη συγγραφή του.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα σκιαγράφησης της ελληνικής καθημερινότητας της δεκαετίας του '80 αποτελούν η δυσλειτουργική σχέση του Δημόσιου Υπαλλήλου και του πολίτη-πελάτη, οι ατελείωτες, άνευ λόγου και ουσίας, συζητήσεις περί φέτας, τηγανιτών εδεσμάτων και κρεατικών, η θαλπωρή των εμπορικών καταστημάτων ως «τόποι απόλυτης ευτυχίας», η σοβαροφάνεια σε συνδυασμό με την ψευδο-επιστημονικότητα και τη λογιοσύνη εσωτερικής κατανάλωσης, η προσκόλληση των Ελλήνων σε παρελθοντικά επιτεύγματα, η παραγωγή και παρακολούθηση χαμηλού επιπέδου τηλεοπτικών εκπομπών. Η παρατήρηση των παραπάνω καταστάσεων οδηγεί στο συμπέρασμα της στασιμότητας, καθώς, εξετάζοντάς τες πέντε δεκαετίες αργότερα, κάποιες ομοιότητες της ελληνικής κοινωνίας με το παρελθόν είναι εμφανείς.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΙΑΣΟΥ
Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών,η δράση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας,ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄80,για 4-5 χρόνια,υπό την αιγίδα του Ε.Λ.Ο.Σ. (Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Σιδηροκάστρου)Διακόπτεται για λίγα χρόνια,συνεχίζοντας το 1989,έως το 1994.Σε αυτή την περίοδο,ανεβαίνει το έργο ΄΄Οδυσσεβαχ΄΄ της Ξ Καλογεροπούλου,΄΄Ας Παίξουμε τους μεγάλους΄΄ του Α.Δελώνη,΄΄Το αφεντικό΄΄ της Λ Ιακωβίδου΄΄Φωνάζει ο κλέφτης΄΄ του Δ. Ψαθά και η ΄΄Πολυγαμία΄΄ του Γρ. Ξενόπουλου.Συνεχίζεται η πορεία της ομάδας με ανανέωση,από το ξεκίνημά της,ερασιτεχών ηθοποιών και κατάλληλα καταρτισμένου καλλιτεχνικού (ηθοποιοί-σκηνοθέτες) προσωπικού και από το 2007 ως ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου δήμου Σιδηροκάστρου,με σκηνοθέτη,έως σήμερα,το Γ.Καρύδα με τα έργα ΄΄Φωνάζει ο κλέφτης΄΄ και ΄΄Ζητείται ψεύτης΄΄ του Δ. Ψαθά,΄΄Μανωλάκης ο Βομβιστής΄΄ του Αλ. Σακελλάριου,΄΄Καραγκιόζης ο Μέγας΄΄ του Φ. Πολίτη και ΄΄Το Σώσε΄΄ του Μ. Φρέιν.Το 2012 ανασυστήνεται ως Θεατρική Ομάδα της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ. (Αθλητική Πολιτιστική Δράση Σιντικής) και ανεβάζει τα έργα ΄΄Ο φίλος μου ο Λευτεράκης του Αλ. Σακελλάριου,΄΄Ξύπνα Βασίλη΄΄,΄΄Ο Αχόρταγος΄΄ και ΄΄Ο Εαυτούλης μου΄΄του Δ. Ψαθά, ΄΄Το Αστείον του Πράγματος΄΄ του Παν. Μέντη ,¨Συμπέθεροι απ΄ τα Τίρανα των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου,’Γιατρός με το στανιό’’ του Μολιέρου,’’Μπαμπάδες με ρούμι’’, των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου,΄΄Ο σύζυγος που την έπαθε΄΄ του Μολιέρου, ΄΄Toc Toc’’ του Λοράν Μπαφί,φτάνοντας στο σημερινό ‘’Εσωτερικαί Πικάντικαι Ειδήσεις’’,του Μάριου Ποντίκα.
Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του Σιδηροκάστρου το 2024 αποτελεί τη μία από τις δύο ερασιτεχνικές ομάδες του Δήμου Σιντικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος