Αγία Εμμελεία, 30 Μαΐου

Η Αγία Εμμελεία καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Καισαρείας της Καππαδοκίας. Ο πατέρας αυτής αναδείχθηκε σε Μάρτυρα κατά τους τελευταίους διωγμούς. Ο βίος της Αγίας είναι η αγαθή ρίζα από την οποία βλάστησαν γλυκύτατοι καρποί, τα παιδιά της, τα οποία ανεδείχθησαν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας και τα περισσότερα Άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Από αγία ρίζα προήλθαν αγιασμένοι βλαστοί, δηλαδή από αγίους γονείς προήλθαν ευλογημένα και άγια τέκνα.
Η Αγία Εμμέλεια—γνωστή και ως Αιμιλία ή Έμιλυ—τιμάται ως αγία τόσο στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και λέγεται ότι πέθανε στις 30 Μαΐου 375. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη γυναίκα στην οικογένειά της που τιμάται ως αγία. Τόσο η πεθερά της, Μακρίνα η πρεσβυτέρα, όσο και οι κόρες της, η Μακρίνα η νεώτερη και η Θεοσεβία αναγνωρίζονται ως αγίες στην Καθολική Εκκλησία (εκτός από τη Θεοσεβία) και στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Εμμέλεια πέρασε μεγάλο μέρος των τελευταίων χρόνων ζώντας με τη μεγαλύτερη κόρη της, τη Μακρίνα τη νεότερη. Η Μακρίνα η νεότερη είχε βαθιά επίδραση στη μητέρα της. Με τον σύζυγό της να μην είναι πλέον κοντά, η Εμμελία και η κόρη της έζησαν μια ζωή αφιερωμένη στον Χριστιανισμό, περιτριγυρισμένες από υπηρέτες τους οποίους αντιμετώπιζαν ως ίσους, με την επιμονή της Μακρίνας της νεότερης. Ο ασκητικός τρόπος ζωής τους προσέλκυσε τους οπαδούς των γυναικών που δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα μοναστηριού, όπου κάποιος θεωρούνταν πλούσιος εάν ζούσε μια αγνή και ευσεβή χριστιανική ζωή και αγνοούσε το υλιστικό δέλεαρ των γήινων απολαύσεων και κτημάτων..

Τελείωσε τη ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη τη θυγατέρα της Οσία Μακρίνα.

Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Σωφρόνως τὸν βίον σου κατ' ἐναντίον Θεοῦ, ἐτέλεσας πρότερον σὺν Βασιλείω σεμνῶ, Ἐμμέλεια πάνσεμνε, εἴτα δὲ ἐν ἐρήμῳ, ἀναβάσεις διέθου ἅμα τοὶς σοὶς ἐκγόνοις, ὡς τὰ ἄνω ποθοῦσα, διὸ σὲ ὁ Χριστὸς πανοικοί, ὑπερεδόξασε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος