Αναφορά για την εξέγερση των Νιγριτινών, 15 Ιουνίου 1886

Σύμφωνα με την αναφορά του Έλληνα υποπρόξενου Γ.Α. Λαγκαδά προς το Υπουργείο των Εξωτερικών στις 16 Ιουνίου του 1866, το κίνημα του Λεωνίδα Βούλγαρη, στο οποίο συμμετείχαν οι Νιγριτινοί, είχε σοβαρές συνέπειες. Συγκεκριμένα, ο Λαγκαδάς αναφέρει τα εξής:

«Το παράτολμον τούτο κίνημα εγένετο παραίτιον να καταστήσει με την Πύλην ύποπτον απέναντι ημών παρακινήσαν αυτήν εις τα ληφθέντα στρατιωτικά μέτρα προς φύλαξιν των ομόρων τη Ελλάδι επαρχιών της, να παθώσιν δε και τινές αθώοι Χριστιανοί κάτοικοι της Νογρίτας ως δήθεν συνεννοημένοι μετά των οπαδών του αι οθωμανικαί αρχαί μεταχειρίσθησαν ολίγιστους Οθωμανούς πλείστους δε Χριστιανούς εκ διαφόρων χωρίων οπλίσασα αυτούς προς τον σκοπόν τούτων».

Η παράτολμη αυτή εξέγερση προκάλεσε την υποψία της Οθωμανικής Πύλης απέναντι στους Έλληνες, οδηγώντας σε στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των επαρχιών κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι αθώοι Χριστιανοί κάτοικοι της Νιγρίτας υπέστησαν διώξεις, κατηγορούμενοι ότι συνεννοούνταν με τους επαναστάτες. Οι οθωμανικές αρχές, χρησιμοποιώντας λίγους Οθωμανούς και περισσότερους Χριστιανούς από διάφορα χωριά, τους οπλίσανε για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος