Ο υποδιευθυντής της «Τραπέζης της Ανατολής» στη Θεσσαλονίκη στα Σέρρας για μελέτη νέου πρακτορείου στην πόλη, 17 Ιουνίου 1909

Στις 17 Ιουνίου 1909, το υποκατάστημα της «Τραπέζης της Ανατολής» στη Θεσσαλονίκη ανέθεσε στον υποδιευθυντή του, Κ. Γεωργιάδη, να επισκεφθεί τις Σέρρες για να αξιολογήσει τις οικονομικές συνθήκες και να εξετάσει τη δυνατότητα ίδρυσης ενός νέου πρακτορείου στην πόλη. Στην αναφορά που υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση της Τράπεζας στην Αθήνα, ο Γεωργιάδης σημείωσε τα εξής:

Εμπορική Παρακμή: Η πόλη είχε υποστεί εμπορική παρακμή λόγω της λειτουργίας των σιδηροδρόμων, ειδικά της γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης από το 1895.

Ανεκμετάλλευτος Τραπεζικός Τομέας: Ο τραπεζικός τομέας ήταν ανεκμετάλλευτος, με λίγα σοβαρά καταστήματα, περιορισμένη αγοραπωλησία συναλλάγματος και καθόλου ανταγωνισμό στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Ανεπαρκής Βιομηχανική Παραγωγή: Δεν υπήρχε βιομηχανική παραγωγή και η μεταποίηση των προϊόντων βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Εύφορη Πεδιάδα: Η πεδιάδα των Σερρών ήταν εύφορη και παραγωγική, με ποικίλες καλλιέργειες προϊόντων, κυρίως καπνού.

Οι παρατηρήσεις αυτές σκιαγραφούν τις οικονομικές συνθήκες της περιοχής και τις προοπτικές για την ίδρυση τραπεζικού πρακτορείου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για τραπεζικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος