Η δραματική κατάσταση της ευρύτερη περιοχή των Σερρών στο ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, στις 26 Ιουνίου 1913

Το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, στις 26 Ιουνίου 1913, περιγράφει μια κρίσιμη και δραματική στιγμή για την πόλη των Σερρών και την ευρύτερη περιοχή. Ο Μητροπολίτης Αποστόλος αναφέρει τις εξής σημαντικές πληροφορίες:

Αποστολή Βοήθειας: Στέλνεται μια ειδική επιτροπή και γράμματα στον αρχηγό των προσκόπων και στον διοικητή του ελληνικού στρατού πέραν του Στρυμόνα ποταμού, προκειμένου να ζητηθεί βοήθεια. Αυτό δείχνει την ανάγκη για ενίσχυση της άμυνας της πόλης.

Άφιξη Προσκόπων: Προ του μεσημεριού φθάνουν 15 πρόσκοποι, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 27 άνδρες. Η παρουσία τους ήταν σημαντική για την άμυνα της πόλης.

Επιθέσεις και Άμυνα: Περιγράφεται η άγρια σύγκρουση μεταξύ των ελληνικών δυνάμεων και των Βουλγάρων επιτιθεμένων. Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη που πολλοί πολίτες καταφεύγουν στα προξενεία της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας για ασφάλεια.

Φόβος και Απόγνωση: Ο φόβος και η απόγνωση είναι διαδεδομένα μεταξύ των πολιτών. Τα γύρω ελληνικά χωριά, τα οποία είχαν προηγουμένως αφοπλιστεί με τη βία, καταφεύγουν στην πόλη και παίρνουν όπλα από εγκαταλειμμένες αποθήκες για να αμυνθούν.

Νευρική Κίνηση στην Πόλη: Η πόλη είναι σε κατάσταση νευρικότητας και αναταραχής λόγω της πολεμικής κατάστασης.

Προληπτικά Μέτρα: Από την πρώτη μέρα της κρίσης, ο Μητροπολίτης είχε δώσει εντολή να τοποθετηθούν τα αρχιερατικά του άμφια, τα πιο σημαντικά έγγραφα και λίγα λευκά ρούχα στο Σκευοφυλάκιο της Μητροπόλεως για προστασία.

Αυτή η περιγραφή δείχνει την ένταση και τον φόβο που επικρατούσε στην πόλη των Σερρών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, καθώς και τις προσπάθειες για την προστασία και την άμυνα της πόλης.

«Την πρωίαν απεστάλη ιδιαιτέρα επιτροπή και γράμματα προς τε τον Αρχηγόν των προσκόπων και προς τον Διοικητήν του πέραν του Στρυμόνος ελληνκού στρατού. Προ μεσημβρίας έφθασαν 15 πρόσκοποι. Ούτω ο αριθμός αυτών ανήλθεν εις είκοσιν επτά άνδρας. Η άμυνα ημών και η επίθεσις των Βουλγάρων εξακολουθεί αγρία, ικανοί πολίται κατέφυγον εις τα Προξενεία Αυστρουγγαρίας και Ιταλίας και διαμένουσι νυχθημερόν. Φόβος και απόγνωσις παρά τοις πλείστοις. Και τα πλησιόχωρα ελληνικά χωριά, αφοπλισθέντα πρότερον διά της βίας, καταφεύγουσιν εις την πόλιν και λαμβάνουσιν όπλα εκ των εγκαταλειφθεισών αποθηκών. Νευρική κίνησις εν τη πόλει. Ο Θεός βοηθός. Εκ λόγων προνοίας διέταξα από της πρώτης ημέρας της καταστάσεως ταύτης, ίνα τα αρχιερατικά μου άμφια μετά των σπουδαιοτέρων εγγράφων και μετ' ολίγων ασπρορρούχων τεθώσιν εν τω Σκευοφυλακίω της Μητροπόλεως»
Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος