Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, 23 Ιουνίου 1917

“Εξωτερική φωτογράφιση της Ιεράς Μονής τιμίου Ιωάννη Προδρόμου στα Σέρρας, το 1917. Τη φωτογραφία τράβηξε βούλγαρος στρατιώτης λίγο πριν τη λεηλασία της Μονής από ένα πλήθος συναδέλφων του.” Αρχείο Βασίλη Τζανακάρη 


Στις 23 Ιουνίου 1917, ο Βούλγαρος υπολοχαγός Πετρώφ, επικεφαλής τριάντα στρατιωτών, κατέλαβε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Αυτή η κατάληψη εντάσσεται στο πλαίσιο της βουλγαρικής στρατιωτικής κατοχής και των προσπαθειών για εδραίωση του ελέγχου στην Ανατολική Μακεδονία. 

Η σύληση των κειμηλίων από τους Βούλγαρους
Το 1917 η βιβλιοθήκη της Μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έστειλαν στη Βουλγαρία 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα σε χαρτί, 1500 παλιά βιβλία, και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα. Οι Βούλγαροι απέσπασαν παράνομα όχι μόνο τα κειμήλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, αλλά και πλήθος έτερων ελληνικών κειμηλίων από τη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης της Μητροπόλεως Δράμας, τη Μονή Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης και τη Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ιερές Μητροπόλεις καθώς και οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών κειμηλίων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος