Γλέντι για το γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στον Αη-Γιάννη Σερρών, 24 Ιουνίου 1632

Illustration των Σερρών του 17ου αιώνα

Στις 24 Ιουνίου 1632, ανήμερα των γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό γλέντι στην τοποθεσία του Αη-Γιάννη στις Σέρρες. Η συντεχνία των Αμπατζίδων διοργάνωσε αυτήν την εορταστική εκδήλωση, προσκαλώντας τα μέλη της εξαρχίας του Πατριαρχείου που επισκέπτονταν την πόλη, καθώς και όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεως. Το γλέντι αποτέλεσε μια σημαντική κοινωνική και θρησκευτική συνάντηση, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των μελών της εκκλησίας και της τοπικής κοινότητας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο γλέντι παρευρέθηκε και ο γνωστός χρονογράφος των Σερρών, Παπασυναδινός. Η παρουσία του προσδίδει ιδιαίτερη ιστορική αξία στην καταγραφή του γεγονότος, καθώς μέσα από τα γραπτά του μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τις εορταστικές εκδηλώσεις της εποχής. Το γλέντι των Αμπατζίδων δεν ήταν μόνο μια θρησκευτική τελετή, αλλά και μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την αναγνώριση του ρόλου των συντεχνιών στην τοπική κοινωνία των Σερρών.

Aμπατζής : (επάγγελμα) ο κατασκευαστής ή ο πωλητής ρούχων από αμπά, χοντρό μάλλινο ύφασμα, τσόχα
↪Η δουλειά των αμπατζήδων ήταν να γυρνούν στα χωριά, να πουλάνε το ύφασμα από αμπά και συγχρόνως να ράβουν «αμπάδες», δηλαδή κάπες για αγρότες και βοσκούς.

Σχετικά άρθρα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος