Απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, 24 Ιουνίου 1913

Το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου περιγράφει την κατάσταση στις Σέρρες στις 24 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Η καταγραφή δίνει μια ζωντανή εικόνα της έντασης και των προετοιμασιών για άμυνα ενάντια στους Βούλγαρους. Ας αναλύσουμε τα γεγονότα και τις λεπτομέρειες του κειμένου:

Έναρξη πυροβολισμών: Το πρωί της 24ης Ιουνίου, ακούστηκαν πολλοί πυροβολισμοί πάνω από την πόλη των Σερρών, προκαλώντας ανησυχία και κινητικότητα.

Καταφυγή στη Μητρόπολη: Οι κάτοικοι κατέφυγαν στη Μητρόπολη, τον καθεδρικό ναό της πόλης, που έγινε κέντρο συντονισμού και άμυνας.

Σχηματισμός επιτροπών: Δημιουργήθηκαν διάφορες επιτροπές για τον εξοπλισμό όσων μπορούσαν να φέρουν όπλα, τη μεταφορά φυσιγγίων και την οργάνωση της σίτισης και υδροδότησης των μαχομένων.

Πολεμοφόδια: Ευτυχώς, οι Βούλγαροι είχαν αφήσει πίσω τους πολλά πολεμοφόδια σε αποθήκες και τζαμιά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την άμυνα.

Ο Αγιάχ Βέης: Ο στρατιωτικός Αγιάχ Βέης εργάστηκε με ζήλο για την τοποθέτηση των οπλιτών στις κύριες θέσεις άμυνας.

Άφιξη ανιχνευτών: Το βράδυ έφτασαν πέντε εύζωνοι (Έλληνες στρατιώτες) και επτά πεζοί από τους προσκόπους του Αρχηγού Παπά Κώστα. Δύο από τους λοχίες τους ανέλαβαν την καθοδήγηση των ελληνικών δυνάμεων, συνεργαζόμενοι με τον Αγιάχ Βέη.
Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος