Η Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη των Σερρών, 24 Ιουνίου 1913

Στις 24 Ιουνίου του 1913, τα Σέρρας βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Οι πυκνοί πυροβολισμοί από τις βόρειες πλαγιές της πόλης έδειχναν την παρουσία Βουλγαρικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούσαν να καταλάβουν την πόλη. Ωστόσο, από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου, η πολιτοφυλακή των Σερρών κατάφερε να ανακόψει με επιτυχία τις επανειλημμένες απόπειρες των Βουλγαρικών στρατευμάτων και κομιτατζήδων να εισέλθουν στην πόλη. Η αφοσίωση και η γενναιότητα των πολιτοφυλάκων ήταν καθοριστικής σημασίας για την άμυνα της πόλης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Η νυξ της 23ης Ιουνίου ήτο τραγική. Το μεσονύκτιον ακριβώς δι’ενός συνθηματικού πυροβολισμού ήρχισαν να εκκενώνουν την πόλιν. Κάρρα, βωδάμαξες και παν μεταφορικόν μέσον εχρησιμοποιήθη διά
την εσπευσμένην φυγή των. Η προ[ς] το Νευροκόπιον και Βροντού δημοσία οδός εβούιζεν από των κρότων των πυροβόλων και μεταφορικών μέσων και εξημέρωσεν η 24η  Ιουνίου, με κενήν την πόλιν από το Βουλγαρικό άγος. - Του Βουλευτή Σερρών Δημοσθένη Μέλφου.

Σε αυτό το κλίμα έντασης και αγώνα, ο καθηγητής Γαλλικών Πέτρος Καραϊσκάκης από το Κρούσοβο έκανε μια πράξη  συμβολικής σημασίας, υψώνοντας την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη των Σερρών. 

Οι Κομιτατζήδες εγκατέλειψαν και μερικά όπλα. Καταδιώξαντες αυτούς μέχρι ενός χιλιομέτρου εφονεύσαμεν τρεις και κατά την επάνοδόν μας υψώσαμεν την Ελληνικήν Σημαίαν εις τον αρχαίον πύργον της Ακροπόλεως τη πρωτοβουλία του θαρραλέου καθηγητού της Γαλλικής εν τω Γυμνασίω Σερρών, κ. Γεωργίου Καραϊσκάκη - Του Βουλευτή Σερρών Δημοσθένη Μέλφου.

Ο Μέλφος γράφει εσφαλμένα το όνομα του καθηγητή. Ο Γ. Καφταντζής στο βιβλίο του Ιστορία της Πόλεως Σερρών και της περιφέρειάς της, τ. Γ΄, Θεσ/νίκη 1996, στη σ. 229, αναφέρει ότι ο καθηγητής λεγόταν Πέτρος Καραϊσκάκης και ήταν από το Κρούσοβο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος