Ο Ελληνικός Στρατός φτάνει και στρατοπεδεύει στο χωριό Χατζή Μπεϊλίκ (Βυρώνεια), 26 Ιουνίου 1913

Το Γενικό Στρατηγείο διέταξε τις Μεραρχίες του κέντρου να κατέβουν από το βουνό και να καταλάβουν την κοιλάδα της Στρωμνίτσας.
Η 4η ΜΠ καταδίωξε τους εχθρούς που υποχωρούσαν, κυριεύοντας 6 εχθρικά πυροβόλα, ενώ το 23ο
Σύνταγμα της 5ης ΜΠ, μαζί με την Ημιλαρχία της 3ης ΜΠ μπήκαν στις 11 το πρωί της 26ης Ιουνίου στην πόλη της Στρωμνίτσας, χωρίς να συναντήσουν αντίσταση.
Η 7η ΜΠ με στρατιωτική γέφυρα περνάει στην άλλη όχθη του Στρυμόνα
Το «Τμήμα Στρατιάς Μανουσογιαννάκη», δηλαδή η 1η και η 6η Μεραρχία, βάδιζαν προς το Τζούμα και Τζεφερλί, η Ταξιαρχία Ιππικού έφτασε στο σταθμό στο χωριό Χατζή Μπεϊλίκ (Βυρώνεια) στις 26 Ιουνίου 1913
Στην συνέχεια όλη η 1η Μεραρχία με Δοιηκητή τον Υποστράτηγο Μανουσογιαννάκης κατευθύνθηκε στρατοπέδευσε στο χωριό Χατζή Μπεϊλίκ, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως Βυρώνεια.όπου και  στήθηκε ένα στρατηγείο στο μικρό σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής. Στο στρατηγείο παρευρέθηκαν τις επόμενες μέρες ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και οι πρίγκιπες της Ελλάδος μαζί με τον Βενιζέλο.

Η 1η Μεραρχία ξεκίνησε στις 04:00 τα ξημερώματα από το χωριό Θρακικό προς το Νέο Πετρίτσι. Όταν τα τμήματά της έφθασαν στις 09:00 στη Βυρώνεια, βλήθηκαν δραστικά από το Βουλγαρικό πυροβολικό και από εκείνη τη στιγμή μέχρι το απόγευμα η βολή του εχθρικού πυροβολικού ήταν αδιάκοπη και κάλυπτε όλο το έδαφος από το οποίο θα προχωρούσαν.

Το στρατηγείο βρισκόταν σε ελάχιστη απόσταση από τις βουλγαρικές γραμμές και τις οχυρώσεις τους, που βρίσκονταν στην αντίπερα όχθη του Στρυμόνα. Οι βουλγαρικές δυνάμεις ήταν εξοπλισμένες με πυροβολικό και τέσσερα πολιορκητικά τηλεβόλα, τα οποία αποτελούσαν σημαντική απειλή.

Η τοποθέτηση της 1ης Ελληνικής Μεραρχίας στο χωριό Χατζή Μπεϊλίκ επέτρεπε καλύτερο έλεγχο της περιοχής και παρείχε μια προωθημένη βάση για τις επόμενες επιχειρήσεις.. 
Η κοντινή απόσταση από τις βουλγαρικές οχυρώσεις, εξοπλισμένες με ισχυρό πυροβολικό, αύξανε τον κίνδυνο για τις ελληνικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα επέτρεπε την άμεση επίθεση και τις αμυντικές ενέργειες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος