Όσιοι Σέργιος και Γερμανός οι θαυματουργοί οι εν Βαλάμη, 28 Ιουνίου

Οι Όσιοι Σέργιος και Γερμανός εγκαταστάθηκαν στη νήσο Βαλάμη το 1329 μ.Χ. και προσπάθησαν να διαδώσουν τον Χριστιανισμό κάτω από δύσκολες συνθήκες.


Ο Όσιος Σέργιος ήταν Έλληνας μοναχός και θαυματουργός που πιστώθηκε ότι έφερε τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στον Καρελιανό και Φινλανδικό λαό. Οι αντικρουόμενες εκκλησιαστικές παραδόσεις τον τοποθετούν πιθανώς ήδη από τον 10ο αιώνα ή μέχρι και τον 14ο αιώνα. 

Οι εκκλησιαστικοί θρύλοι για τον Όσιο Σέργιο της Βαλαάμ δεν αναφέρουν κάτι, παρά τον 18ο αιώνα. Σε αυτά τα γραπτά, ο Σέργιος περιγράφεται ως Αθωνίτης μοναχός που στάλθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα για να φωτίσει τις ειδωλολατρικές φυλές της Καρελίας με το φως της χριστιανικής πίστης. Ταξίδεψε κατά μήκος της εμπορικής οδού από τους Βαράγγους στους Έλληνες, περνώντας τις πόλεις της Ρωσίας Κίεβο, Νόβγκοροντ και Σταράγια Λαντόγκα. Έφτασε στις βόρειες όχθες της λίμνης Λάντογκα και σύντομα μετακόμισε στο νησί Βαλαάμ, όπου θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του κηρύττοντας.

Μια παράδοση που τοποθετούσε την άφιξή του στο Βαλαάμ ήδη από το 992 θα τον έκανε σύγχρονο του αυτοκράτορα Βασιλείου Β'. Ένας άλλος ευσεβής θρύλος περιγράφει τον Σέργιο ως μαθητή του Αποστόλου Ανδρέα που φέρεται να επισκέφτηκε την Κριμαία τον 1ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, η παλαιότερη καταγραφή της δραστηριότητάς του υποστηρίζει ότι έφτασε στο Βαλαάμ το 1329. Το έργο του συνέχισε, μεταξύ άλλων, ο Ερμάν του Βαλαάμ, ο οποίος μπορεί να έχει ή όχι σύγχρονο του Σέργιου. Ο Σέργιος και ο Χέρμαν θεωρούνται οι ιδρυτές της Μονής Βαλαάμ. Μια άλλη εκκλησιαστική παράδοση χρονολογεί τον θάνατό του το 1353, αλλά δεν υπάρχουν μεσαιωνικά έγγραφα που να επικυρώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Τα αρχαιολογικά αρχεία τοποθετούν την άφιξη του Χριστιανισμού στη Φινλανδία τον 10ο ή 11ο αιώνα.

Η ημερομηνία ίδρυσης του μοναστηριού δεν είναι σαφής, καθώς όλα τα αρχεία της πρώιμης ιστορίας του έχουν καταστραφεί, τα περισσότερα από αυτά στους Ρωσοσουηδικούς πολέμους. Σύμφωνα με ένα εκκλησιαστικό χρονικό του 18ου αιώνα, τα λείψανα του Σέργιου και του Χέρμαν μεταφέρθηκαν ασφαλή στο Νόβγκοροντ το 1162 (ή το 1163), πιθανώς πριν από μια μεγάλη σουηδική επίθεση εναντίον της Στάραγια Λαντόγκα, περίπου μια δεκαετία μετά τη θρυλική Πρώτη Σουηδική Σταυροφορία , θα επιστραφεί το 1182 (ή 1180). 

Ο Όσιος Γερμανός της Βαλαάμ (ρωσικά: Герман Валаамский) είναι άγιος της  Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο Όσιος Γερμανός της Βαλαάμ μαζί με τον Όσιο Σέργιο της Βαλαάμ θεωρούνται ιδρυτές της Μονής Βαλαάμ. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης της μονής είναι άγνωστος και αναφέρεται στην περίοδο από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα.

Ο άγιος κήρυξε τον Χριστιανισμό στις φυλές της Καρελίας στα βόρεια της σημερινής Ρωσίας και ηγήθηκε άλλων ιεραποστολικών δραστηριοτήτων.

Ο Όσιος Γερμανός της Βαλαάμ, από διάφορες πηγές ήταν Καρελιανής ή Ελληνικής καταγωγής.

Η μνήμη των αγίων τιμάται στις 28 Ιουνίου,

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος