Εγκαίνια του μουσείου για το "Σπίτι του Παιδιού" στον Προμαχώνα, 30 Ιουνίου 2024

Εγκαίνια σήμερα  30 Ιουνίου 2024 του μουσείου για το "Σπίτι του Παιδιού" στον Προμαχώνα, του πρώτου και μοναδικού μουσείου για το ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ, ενός θεσμού που λειτούργησε πάνω από 40 χρόνια στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.
Σπίτι του Παιδιού ονομάστηκαν ιδρύματα που δημιούργησε το 1950-1955 το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας κάτω από την προσωπική φροντίδα της Βασίλισσας Φρειδερίκης για τη φροντίδα των παιδιών σε 260 Ακριτικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Το 1955 αναφέρονταν ότι λειτουργούσαν 140 Σπίτια του Παιδιού και 20 παραρτήματα στα οποία φοιτούσαν 25.000 άτομα και πλέον ετησίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, ενώ το 1965 λειτουργούσαν 260 Σπίτια του Παιδιού στα οποία παρακολουθούσαν τα προγράμματά τους 53.857 παιδιά.

Η «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», που ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών που βρισκόταν στις περιοχές που μαινόταν ο Εμφύλιος πόλεμος, δημιούργησε τις Παιδουπόλεις στις οποίες φιλοξένησε περίπου 20.000 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία επέστρεψαν στους γονείς τους το 1950 με το τέλος του Εμφυλίου. Με την επιστροφή αυτή, το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ίδρυσε τα Σπίτια του Παιδιού. Σκοπός της ίδρυσής τους ήταν η εξύψωση του επιπέδου ζωής, τόνωση του πατριωτικού και θρησκευτικού συναισθήματος καθώς και να δώσει κοινωνική και ηθική αγωγή στους νέους καθώς και μια στοιχειώδη επαγγελματική κατάρτιση στον αγροτικό και τεχνικό τομέα.

Η αρχιτεκτονική των «Σπιτιών του Παιδιού» διέφερε από χωριό σε χωριό. Στα Σπίτια του Παιδιού λειτουργούσαν βιβλιοθήκες, αίθουσες παιχνιδιών και δραστηριοτήτων.

Η Βασίλισσα Φρειδερίκη παρακολουθούσε τα Σπίτια του Παιδιού με επισκέψεις οι οποίες είχαν σημαντική κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής 

Περιοδικό «Σπίτι του Παιδιού»
Μαζί με τη δημιουργία των Σπιτιών του Παιδιού, κυκλοφόρησε και ομώνυμο περιοδικό από το 1950 έως το 1969 με ενημερωτικό επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Γεώργιος Τάτσιος (Δήμαρχος Σιντικής) :
ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Μοναδικό στο είδος του το νεότευκτο μουσείο στον Προμαχώνα που αναδεικνύει τον θεσμό του ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ που μεγάλωσε πολλές γενιές Ελλήνων στα δύσκολα χρόνια της ανέχειας...
Θερμά συγχαρητήρια στους εθελοντές και υποστηρικτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Προμαχώνα που έδωσαν ζωή στο ερειπωμένο αυτό κτίριο το οποίο και κατέστησαν και πάλι λειτουργικό!
Ο Δήμος Σιντικής ΣΤΗΡΙΖΕΙ τον εθελοντισμό και θα συμβάλει στην αξιοποίηση και στην βελτίωση των υποδομών του νεότευκτου μουσείου!
Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Τραγωδία στo Χαρωπό, νεκρό μωράκι 8 μηνών.

Η καταπράσινη Καστανούσσα το 2024 : Το χωριό που θυμίζει ενα τεράστιο γκαζόν με βίλες

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος