Έκκληση για βοήθεια από τον Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο, 25 Ιουνίου 1913

Το απόσπασμα  από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου, χρονολογημένο την Τρίτη, 25 Ιουνίου 1913, προσφέρει μια ζωντανή εικόνα της κατάστασης στην πόλη των Σερρών κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έντονων συγκρούσεων με τους Βουλγάρους. Ο Μητροπολίτης περιγράφει τη συνεχή ανταλλαγή πυροβολισμών και την αίσθηση ότι η πόλη βρίσκεται στο μέσο μιας μεγάλης μάχης.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ο Μητροπολίτης έστειλε δύο επιστολές στον αρχηγό των προσκόπων πέραν του Στρυμόνα, ζητώντας βοήθεια για τη σωτηρία της πόλης. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους κατοίκους που ήταν ικανοί να φέρουν όπλα να συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη, όπου επέλεξαν έναν αρχηγό που θα έπρεπε να υπακούουν πλήρως. Σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κατάλληλος αρχηγός, οι προσκόποι αναλάμβαναν αυτόν τον ρόλο.

Αυτό το απόσπασμα αναδεικνύει το οργανωτικό πνεύμα και την αποφασιστικότητα των κατοίκων των Σερρών υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη να αμυνθούν και να προστατεύσουν την πόλη τους.

«Καθώς χθές καθ' όλην την ημέραν και την νύκτα χιλιάδες αντηλλάσσαντο οι πυροβολισμοί, μεταξύ των ημετέρων και των Βουλγάρων, ούτω και σήμερον. Νομίζει τις ότι ευρίσκεται εν τω πεδίω μεγάλης μάχης. Προς τον πέραν του Στρυμώνος ευρισκόμενον Αρχηγόν των προσκόπων απέστειλα δύο επιστολάς παρακαλών όπως σπεύσωσι προς σωτηρίαν της πόλεως. Κατά ενορίας εκλήθησαν εις την Μητρόπολιν οι δυνάμενοι φέρειν όπλα. Μετά τινας δε συμβολάς μου εξέλεγον ούτοι ένα αρχηγόν των, εις ον ώφειλον τελείαν υπακουήν. Όσοι δε δεν ευρίσκοντο μεταξύ των κατάλληλον αρχηγόν, προσελάμβανον ως τοιούτον ένα εκ των προσκόπων».
Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος