Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος, 27 Ιουνίου

Oύπερ παρέστης Iωάννα τω τάφω,
Tούτου παρέστης έσχατον και τω θρόνω.
Η Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος απεβίωσε ειρηνικά. Ήταν γυναίκα του Χουζά, επιτρόπου του Ηρώδη και διακονούσε τον Κύριο μαζί με τις άλλες γυναίκες (Λουκά η' 3, κδ' 10).

Η Ιωάννα (ή Ιωάνα) σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά θεραπεύτηκε από τον Ιησού και από τότε τον ακολουθούσε μαζί με τους αποστόλους του σε όλα του τα ταξίδια και τον υποστήριζε οικονομικά δίνοντας τα υπάρχοντά της. Ήταν μάρτυρας στην Ανάσταση μαζί με την Μαρία Μαγδαληνή, τη Μαρία του Κλωπά και άλλες γυναίκες και γι΄αυτό είναι γνωστή ως Αγία Ιωάννα η Μυροφόρος. Κάποιοι θεωρούν ότι ταυτίζεται με την Αγία Ιουνία.

Θεωρείται αγία από την Ορθόδοξη, τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική εκκλησία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 27 Ιουνίου, η Ρωμαιοκαθολική στις 24 Μαΐου και η Αγγλικανική στις 3 Αυγούστου. Επίσης συνεορτάζεται μαζί με τις άλλες Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες, την τρίτη Κυριακή μετά το Πάσχα (την Κυριακή των Μυροφόρων) μαζί με την Μαρία του Κλωπά και τη Σαλώμη.
Ποια ήταν η Αγία Ιωάννα
Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, η Ιωάννα ήταν σύζυγος του Χουζά, που ήταν επίτροπος του βασιλιά της Γαλιλαίας Ηρώδ. Κάποιοι υποθέτουν, πως αυτό της επέτρεπε να δίνει πληροφορίες στον Λουκά σχετικά με την αυλή του Ηρώδη. Ως σύζυγος αυλικού θα πρέπει να ήταν ευκατάστατη και άρα ικανή να συντηρήσει τον Ιησού και τους μαθητές του στα ταξίδια τους.

Το όνομά της στα Εβραϊκά σημαίνει χάρη και εύνοια του Θεού. Αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά ως μία από τις γυναίκες, που πήγαν στον τάφο του Ιησού μετά την Σταύρωση, προκειμένου να αλείψουν το σώμα Του με μύρα και γι΄αυτό αποκαλείται «μυροφόρος». Ήταν επομένως μάρτυρας της Αναστάσεως, αλλά και παρούσα κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Ήταν μία από τους 120 που επέλεξε ο Ματθαίος για να αντικαταστήσουν τον Ιούδα.

Ορισμένοι θεωρούν ότι ταυτίζεται με την Αγία Ιουνία, που αναφέρεται στην προς Ρωμαίους Επιστολή του απόστολου Παύλου. Όμως η Αγία Ιουνία αναφέρεται σε συνδυασμο με τον Άγιο Ανδρόνικο, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι ήταν σύζυγοι. Αν ίσχυε αυτό, τότε δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο πρόσωπο με την Αγία Ιωάννα που ήταν σύζυγος του Χουζά, εκτός και αν η τελευταία είχε χηρέψει και ξαναπαντρευτεί. Μία άλλη εξήγηση που δεν αποκλείει την ταύτιση των προσώπων της Ιωάννας και της Ιουνίας, είναι η Ιουνία και ο Ανδρόνικος να μην ήταν σύζυγοι αλλά συνεργάτες, κάτι που συνηθίζονταν πολύ μεταξύ των αποστόλων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος