Εγκαίνια του Σηροτροφικού Συνοικισμού Σερρών, 5 Ιουλίου 1925

Στις 5 Ιουλίου 1925, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Σηροτροφικού Συνοικισμού Σερρών, που ονομάστηκε «Νέα Κιουπλιά». Ο συνοικισμός αυτός δημιουργήθηκε για να στεγάσει πρόσφυγες από την Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Το όνομα «Νέα Κιουπλιά» αναφέρεται στο Κιουπλί, μια πόλη της Μικράς Ασίας από όπου προήλθαν πολλοί από τους κατοίκους του νέου συνοικισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αποκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο.

Η δημιουργία τέτοιων συνοικισμών συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και στην αναζωογόνηση του σηροτροφικού κλάδου, δηλαδή της παραγωγής μεταξιού, που αποτελούσε σημαντικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας.

Τα εγκαίνια από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο υπογράμμισαν την υποστήριξη της Εκκλησίας στις προσπάθειες ανασυγκρότησης των προσφυγικών κοινοτήτων και την ενίσχυση του θρησκευτικού και κοινωνικού δεσμού μεταξύ των νέων κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας.
Σηροτροφικός Συνοικισμός Σερρών «Νέα Κιουπλιά».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος