Άγιος Γεώργιος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ο Γλυκύς, 10 Ιουλίου


Ο Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ήταν βυζαντινός επίσκοπος, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κατά την τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Ιουλίου και αναφέρεται με το επίθετο ο γλυκύς

Το όνομα του Γεωργίου ως Αρχιεπίσκοπου Θεσσαλονίκης πιστοποιείται σε δύο γραπτές πηγές και στην προφορική παράδοση της Μονής Βατοπεδίου. Το όνομά του αναφέρεται στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης - μια σημαντική πηγή για την ιστορία της Eκκλησίας της Θεσσαλονίκης - και η ένταξή της σε αυτή σημαίνει ότι το πρόσωπο του Γεωργίου είναι σημαντικό επειδή υπερασπίστηκε το ορθόδοξη πίστη σε δογματικές διαμάχες. Το όνομά του κατατάσσεται 29ο στη Σύνοδο. Προηγείται το όνομα του Νικήτα Α΄, που δραστηριοποιήθηκε περί το 1020 και έπεται το όνομα του Θεοφάνη Α΄, που γνωρίζουμε ότι διοίκησε την επισκοπή μεταξύ 1031 και 1038. Επομένως, η αρχιερατεία του Γεωργίου εντοπίζεται στην τρίτη δεκαετία του 11ου αιώνα.

Η δεύτερη πηγή για τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο είναι μια επιγραφή στην πρόθεση του Καθολικού της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Στο βόρειο τοίχο βρίσκεται ένας επίσκοπος με την επιγραφή «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», ο οποίος είναι αγένειος, ευλογεί με το δεξί του χέρι και κρατά ένα κλειστό ευαγγέλιο με το αριστερό του. Φορά πολυσταύριο φαιλόνιο σε έντονα χρώματα και ωμοφόριο. Σύμφωνα με τον ιερομόναχο Ιουστίνο Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος δημοσίευσε την εικόνα, η εμφάνισή του είναι παρόμοια με αυτή των ευνούχων. Η τοιχογραφία είναι από την πρώτη φάση αγιογράφησης του καθολικού από το 1312 και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Παράδοση της μονής Βατοπαιδίου αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος προέρχεται από το μοναστήρι του Βατοπεδίου και για τον λόγο αυτό αγιογραφήθηκε εκεί

Βιογραφία
Ο αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Γεώργιος αναφέρεται στο Συνοδικό της Θεσσαλονίκης και μνημονεύεται στην 29η θέση. Το Συνοδικό αυτό είναι σημαντικό κείμενο και δέχθηκε μάλιστα κατά καιρούς εκκαθαρίσεις από πρόσωπα που είχαν αποκλίνει από τη δογματική ακρίβεια. Η τοποθέτηση του ονόματος του αρχιεπισκόπου Γεωργίου στο Συνοδικό προσδιορίζει ως χρόνο αρχιερατείας του στη Θεσσαλονίκη την τρίτη δεκαετία τού 11ου αιώνα μ.Χ.

Η εικονογράφηση του Γεωργίου στο ιερό βήμα της μονης Βατοπαιδίου είναι μάλλον μοναδική. Εικονίζεται σε στηθάριο στον χώρο της προθέσεως, στον βόρειο τοίχο, επάνω από το παράθυρο του νιπτήρα, ως επίσκοπος με ανοιχτόχρωμο φελόνιο και ωμοφόριο, αγένειος, με το δεξί του χέρι να ευλογεί και το αριστερό να βαστά κλειστό ευαγγέλιο. Έχει και την επιγραφή: Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Το ωραιότατο Καθολικό της μονης Βατοπαιδίου κτίσθηκε τον 10ο αιώνα μ.Χ. και αγιογραφήθηκε περίτεχνα το 1312 μ.Χ. από Θεσσαλονικείς αγιογράφους, που πλησιάζουν την τέχνη του Πανσέληνου στον πάνσεπτο ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές Αγίου Όρους. Μολονότι πολλές τοιχογραφίες του Καθολικού είναι επιζωγραφισμένες, η παράσταση του αγίου Γεωργίου μετά και τον πρόσφατο επιμελή καθαρισμό παραμένει άθικτη.

Παράδοση της ιεράς μονής Βατοπαιδίου αναφέρει ότι ο άγιος Γεώργιος προερχόταν από Κελλί έξω της μονής, που αιτιολογεί και την εικονογράφηση του στο Καθολικό της μονής. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που του αποδίδονται, όπως ήταν αγένειος, φαίνεται ότι διατηρούνταν ως παράδοση και δύο αιώνες αργότερα, κατά την τοιχογράφισή του με άλλους αγίους της αγιότεκνης Θεσσαλονίκης.

Η μνήμη του είναι άγνωστη στους συναξαριστές. Συντιμάται μετά τών Βατοπαιδινών Αγίων στις 10 Ιουλίου. Επίσης συνεορτάζει στην Σύναξη όλων των αγίων της Θεσσαλονίκης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την Γ΄Ματθαίου (Κυριακή).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος