Χρήστος (Τάκης) Εφέντης του Νικολάου

Ο Τάκης Εφέντης, Τούρκος αστυνομικός

Ο Χρήστος Εφέντης του Νικολάου, περισσότερο γνωστός ως Τάκης Εφέντης ήταν Έλληνας της Μακεδονίας και υπηρέτησε ως αξιωματικός του τουρκικού στρατού. Κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, δραστηριοποιήθηκε ως πράκτορας του Ελληνικού Προξενείου Σερρών, προσφέροντας πολύτιμες εθνικές υπηρεσίες. Μετά την απελευθέρωση, εργάστηκε ως υπάλληλος του δήμου.

Ο Τάκης Εφέντης γεννήθηκε το 1878 στα Σέρρες, τα οποία βρισκόταν τότε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν μέλος της Μακεδονικής Φιλικής αιθέριας και του συλλόγου «Ορφέας» των Σερρών. 

Την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα ήταν πράκτορας δεύτερης τάξης του ελληνικού προξενείου. Έγινε επικεφαλής τμήματος στην οθωμανική χωροφυλακή. Μέσω αυτού, το προξενείο απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα της οθωμανικής αστυνομίας,, έδινε πληροφορίες για το ποιοι ήταν οι Οθωμανοί κατάσκοποι και μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις των οθωμανικών δυνάμεων ώστε να αποφύγουν τυχόν συγκρούσεις μαζί τους. 

 Ο Τάκης Εφέντης ως Τούρκος χωροφύλακας, φρόντιζε πάντοτε κατά την ώρα της εισόδου των όπλων στην πόλη να ενημερώνει για το πού βρίσκονταν οι τουρκικές περίπολοι. Κατηύθυνε τις περιπόλους σε άλλα μέρη της πόλης, ώστε να φθάνουν ακίνδυνα τα όπλα στον προορισμό τους. Η πρώτη αποστολή μετέφερε 254 όπλα φορτωμένα σε επτά ημιόνους.

Συγκέντρωνε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους καταδότες, τα προγράμματα καταδίωξης των μακεδονομάχων, τις μετακινήσεις των τουρκικών αποσπασμάτων και τις έρευνες που θα έκαναν στα σπίτια των Ελλήνων. Τις μεταβίβαζε αυθημερόν στο υποπροξενείο. Ενημερωνόταν από αυτό για τις κινήσεις των ανταρτών και τη μεταφορά των όπλων και απομάκρυνε από τα μέρη εκείνα εγκαίρως τις τουρκικές περιπόλους. Προγραμμάτιζε με τους αρμοδίους την αποφυγή κάθε σύγκρουσης με τους Τούρκους. Ενοικίασε μεγάλη κατοικία στο Κατακονόζι Σερρών και επέτρεψε στους επιτελείς του Ορφέα να κατασκευάσουν στο υπόγειό της κρύπτες προς απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνταν για τον εξοπλισμό των μακεδονομάχων.

Ο Τάκης Εφέντης αγόρασε ένα μεγάλο σπίτι στα Σέρρας το οποίο μετέτρεψε σε αποθήκη όπλων.

Μετά την απελευθέρωση, εργάστηκε ως υπάλληλος του δήμου Σερρών

Πέθανε στις 2 Ιουλίου 1953. Το όνομα «Τάκης Εφέντης» έχει δοθεί σε δρόμο των Σερρών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος