Διορίζεται Δήμαρχος Σερρών από τις Ελληνικές αρχές ο Ακήλ Μουσταφά Μπέη, 1 Ιουλίου 1913

Η πόλη των Σερρών απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο και αμέσος μετά την 1 Ιουλίου 1913, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές διορίζουν ως δήμαρχο τον Ακήλ Μουσταφά Μπέη, απόγονο του Ισμαήλ Μπέη, Τούρκος φιλέλληνα και μεγαλέμπορο. Ήταν γνωστός και ως Γκιαουρ Μπέη λόγω του ότι ήταν φιλέλληνας.
Η επιλογή αυτή είναι ενδεικτική της πολιτικής και κοινωνικής κατανόησης της εποχής, καθώς ο Ακήλ Μουσταφά Μπέης είχε ήδη διατελέσει δήμαρχος των Σερρών από το 1906 μέχρι λίγο πριν την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου το 1912.
Δημαρχιακή θητεία 1913-1919: Ο Ακήλ Μουσταφά Μπέης συνεχίζει να υπηρετεί ως δήμαρχος μέχρι το 1919. 
Διαδοχή: Το 1919 αντικαθίσταται από τον Ξενοφώντα Σγουρό, ο οποίος υπηρετεί μέχρι το 1920. Στη συνέχεια, τη θέση του δημάρχου αναλαμβάνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπηρετεί από το 1920 μέχρι το 1922.

Εντούτοις, η διοίκηση και ο συντονισμός των δυνάμεων της πόλης δεν ήταν αποκλειστικά έργο του δημάρχου. Ένα οκταμελές Δημαρχιακό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Ακήλ Μουσταφά Μπέη, έπαιξε κρίσιμο ρόλο.

Επίσης λόγω του προβλήματος στέγασης, συγκροτήθηκε Ανώτατη Διοικητική Αρχή, η οποία περιλάμβανε επιφανείς προσωπικότητες από τις κοινότητες των Ελλήνων, των Τούρκων και των Εβραίων της πόλης. Την προεδρία αυτής της αρχής ανέλαβε ο Μητροπολίτης Σερρών Απόστολος Χριστοδούλου. Η αρχή αυτή είχε ως στόχο την ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία,

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος