Όσιος Αβράμιος ο Αρχιμανδρίτης Σμολένσκης ο Θαυματουργός, 21 Αυγούστου

Ο Όσιος Αβράμιος, ο Αρχιμανδρίτης Σμολένσκης και Θαυματουργός, γεννήθηκε στα μέσα του 12ου αιώνα στο Σμολένσκ, σε μια οικογένεια πλούσιων γονέων, οι οποίοι είχαν ήδη δώδεκα κόρες και προσεύχονταν στον Θεό για έναν γιο. Από την παιδική του ηλικία, ο Αβράμιος διακρινόταν για τον βαθύ σεβασμό και τον φόβο του προς τον Θεό, ενώ αφιέρωνε πολύ χρόνο στην εκκλησία και στη μελέτη θρησκευτικών βιβλίων.
Οι γονείς του είχαν μεγάλες ελπίδες για τον μοναχογιό τους, επιθυμώντας να παντρευτεί και να συνεχίσει τη λαμπρή τους καταγωγή. Ωστόσο, ο Αβράμιος είχε άλλες φιλοδοξίες, αναζητώντας μια ζωή αφιερωμένη στον Θεό. Μετά τον θάνατο των γονέων του, μοίρασε την περιουσία του σε μοναστήρια, εκκλησίες και φτωχούς, επιλέγοντας μια ζωή ασκητική. Περιπλανήθηκε στην πόλη ντυμένος με κουρέλια, παρακαλώντας τον Θεό να τον καθοδηγήσει στον δρόμο προς τη σωτηρία.
Ο Άγιος εκοιμήθη στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, κοντά στη Σελίσα, πέντε στάδια από το Σμολένσκ. Εκεί ασχολήθηκε έντονα με την αντιγραφή θρησκευτικών κειμένων, αποκομίζοντας πνευματικούς θησαυρούς. Ο Πρίγκιπας Ρομάν Ροστισλάβιτς, που βασίλευε στο Σμολένσκ, ίδρυσε ένα σχολείο όπου διδάσκονταν όχι μόνο σλαβικά, αλλά και ελληνικά και λατινικά. Ο Άγιος Αβράμιος αξιοποίησε τη μεγάλη βιβλιοθήκη του Πρίγκιπα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του.

Μετά από τριάντα χρόνια αγώνα στο μοναστήρι, το 1198, ο ηγούμενος τον έπεισε να δεχθεί τον τίτλο του πρεσβύτερου. Ο Αβράμιος τελούσε καθημερινά τη Θεία Λειτουργία και εκπλήρωνε τα καθήκοντά του με αυστηρότητα και αφοσίωση. Η φήμη του γρήγορα διαδόθηκε, προκαλώντας φθόνο ανάμεσα στους αδελφούς και τους ηγούμενους. Μετά από πέντε χρόνια, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο μοναστήρι της Εξύψωσης του Σταυρού στο Σμολένσκ, όπου συνέχισε το έργο του, κοσμώντας τον καθεδρικό ναό με προσφορές από τους ευσεβείς.

Ο Άγιος ζωγράφισε δύο εικόνες με θέμα την Τελική Κρίση και τις δοκιμασίες της ζωής. Αδύνατος και χλωμός από τον σκληρό ασκητισμό, θύμιζε τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα. Ήταν αυστηρός τόσο με τον εαυτό του όσο και με τα πνευματικά του παιδιά, ενώ κήρυττε αδιάκοπα, συνομιλώντας με πλούσιους και φτωχούς.

Ωστόσο, οι κατηγορίες εναντίον του άγγιξαν το αποκορύφωμά τους όταν προύχοντες της πόλης και κληρικοί ζήτησαν από τον επίσκοπο Ιγνάτιο να παραπέμψει τον Αβράμιο σε δίκη, κατηγορώντας τον για αποπλάνηση και αίρεση. Παρόλο που ο Άγιος απάντησε με αλήθεια στις ψευδείς κατηγορίες, του απαγορεύθηκε να λειτουργεί ως ιερέας και επέστρεψε στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όμως, μια φοβερή ξηρασία, που ερμηνεύθηκε ως θεϊκή τιμωρία για την άδικη μεταχείριση του Αγίου, έληξε μόνο όταν ο Επίσκοπος τον συγχώρεσε και του επέτρεψε να επανέλθει στα καθήκοντά του.

Ο Άγιος Ιγνάτιος, πριν αποσυρθεί λόγω ηλικίας, ίδρυσε νέο μοναστήρι προς τιμήν της Τοποθέτησης του Ράβδους της Υπεραγίας Θεοτόκου, αναθέτοντας τη διοίκησή του στον Άγιο Αβράμιο. Ο τελευταίος, αυστηρός στην επιλογή των αδελφών, διατήρησε μόνο δεκαεπτά μοναχούς στο μοναστήρι του. Μετά τον θάνατο του Αγίου Ιγνατίου, ο Αβράμιος παρότρυνε ακόμα περισσότερο τους αδελφούς να σκέφτονται τον θάνατο και να προσεύχονται αδιάκοπα για να μην καταδικαστούν στην Τελική Κρίση.

Ο Όσιος Αβράμιος εκοιμήθη μετά το 1224, έχοντας αφιερώσει 50 χρόνια στον μοναχισμό. Από τα τέλη του 13ου αιώνα είχε ήδη συνταχθεί λειτουργία προς τιμήν του, μαζί με τον μαθητή του Άγιο Εφραίμ. Η μνήμη του, αντί να ξεχαστεί κατά τη διάρκεια της τρομερής εισβολής των Μογγόλων-Τατάρων, ενίσχυσε την ανάμνηση του καλέσματος του Αγίου Αβραμίου για μετάνοια και την προειδοποίηση για την Τελική Κρίση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος