Οσία Μάρθα του Ντιβέεβο, 21 Αυγούστου

Η Οσία Μάρθα (στον κόσμο Μαρία Σεμενόνβνα Μιλιούκοβα), γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1810, σε μια αγροτική οικογένεια της επαρχίας Νίζνι Νόβγκοροντ, στην περιοχή Αρντάτοφ, στο χωριό Ποζίτοβο (σήμερα Μαλινόβκα). Η οικογένεια των Μιλιούκοβ, που ζούσε μια ενάρετη και θεοφιλή ζωή, είχε στενές σχέσεις με τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Εκτός από τη Μαρία, υπήρχαν δύο μεγαλύτερα αδέλφια - η αδελφή της Πρασκόβια Σεμενόνβνα και ο αδελφός της Ιβάν Σεμενόβιτς.

Το χωριό αυτό, όπως και τα γειτονικά του, ανήκε στη Δημόσια Περιουσία και όχι σε κάποιον άρχοντα-γαιοκτήμονα. Η γη του χωριού ήταν διαμοιρασμένη, αλλά ήταν άγονη, επειδή τα εύφορα κομμάτια γης είχαν κατασχεθεί από τους γειτονικούς γαιοκτήμονες. Οι χωρικοί ζούσαν πολύ φτωχά, και από την παιδική τους ηλικία έπρεπε να εργάζονται σκληρά στα χωράφια και να φροντίζουν τα ζώα.

Με την ευλογία του Αγίου Σεραφείμ, η Πρασκόβια Σεμενόνβνα μπήκε στην κοινότητα της Μητέρας Αλεξάνδρας (στον κόσμο Αγάθια Σεμενόνβνα Μπελοκοπύτοβα), η οποία ήταν η πρώτη ιδρύτρια της Μονής Ντιβέεβο και μοναχή εξαιρετικής πνευματικής ζωής.

Όταν η Μαρία ήταν δεκατριών ετών, πήγε για πρώτη φορά με την αδελφή της Πρασκόβια στον Άγιο Σεραφείμ. Αυτό συνέβη στις 21 Νοεμβρίου 1823, στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου. Όπως διηγήθηκε η Πρασκόβια Σεμενόνβνα, η Μαρία «ήταν δεμένη με μένα» και έτσι και οι δύο πήγαν στο Σαρώφ. Ο μεγάλος Γέροντας, βλέποντας ότι η Μαρία ήταν ένα εκλεκτό σκεύος της Θείας Χάρης, δεν της επέτρεψε να επιστρέψει στο σπίτι, αλλά διέταξε να παραμείνει στην κοινότητα. Έτσι, η δεκατριάχρονη Μαρία Σεμενόνβνα αριθμήθηκε με τα εκλεκτά ορφανά του Πατέρα Σεραφείμ, στην κοινότητα της Μητέρας Αλεξάνδρας, της οποίας η Ηγουμένη ήταν η Γερόντισσα Ξένια Μιχαήλοβνα Κοτσεούλοβα, την οποία ο Πατήρ Σεραφείμ αποκαλούσε «στήλη πυρός από τη γη ως τον ουρανό» και «πνευματικό πριόνι» λόγω της ενάρετης ζωής της.

Η ασκητική ζωή της νεαρής Μαρίας ήταν τόσο αυστηρή που ξεπέρασε ακόμη και τις αδελφές της κοινότητας, οι οποίες ήταν γνωστές για τη σκληρή ζωή τους, και ακόμη και την ίδια την Ηγουμένη Ξένια Μιχαήλοβνα. Η αδιάκοπη προσευχή ήταν η τροφή της, και απαντούσε μόνο σε αναγκαίες ερωτήσεις με ουράνια πραότητα. Σχεδόν δεν μιλούσε καθόλου, και ο Πατήρ Σεραφείμ την αγαπούσε με εξαιρετική τρυφερότητα, αποκαλύπτοντάς της όλες τις ουράνιες αποκαλύψεις του για τη μελλοντική δόξα της Μονής και άλλα μεγάλα πνευματικά μυστήρια. Της διέταξε να μη μιλήσει γι' αυτά τα πράγματα μέχρι την κατάλληλη στιγμή. Η Μαρία υπάκουσε στις οδηγίες του, παρά τις παρακλήσεις και ικεσίες των αδελφών και των συγγενών της. Κάθε φορά που επέστρεφε από την επίσκεψη στον Άγιο Σεραφείμ, ήταν γεμάτη από μια ανείπωτη χαρά.

Λίγο αργότερα, η Μαρία μπήκε στην κοινότητα της εκκλησίας του Καζάν. Η Βασίλισσα των Ουρανών είχε ευλογήσει τη δημιουργία μιας νέας κοινότητας δίπλα σε αυτήν, και έτσι ξεκίνησε η κατασκευή της Μονής, την οποία η Θεοτόκος είχε υποσχεθεί στη Μητέρα Αλεξάνδρα.

Από το 1825, ο Πατήρ Σεραφείμ άρχισε να ευλογεί πρώτα τις αδελφές, και στη συνέχεια την ενάρετη Ηγουμένη της κοινότητας Ντιβέεβο, Ξένια Μιχαήλοβνα, η οποία, φυσικά, σεβόταν βαθύτατα και εκτιμούσε τον Πατέρα Σεραφείμ, αλλά δεν συμφωνούσε να αλλάξει τον Κανονισμό της κοινότητας, ο οποίος φαινόταν πολύ αυστηρός, τόσο στον Πατέρα Σεραφείμ όσο και σε όλες τις αδελφές που είχαν σωθεί στην κοινότητα.

Η αριθμητική αύξηση των αδελφών στην κοινότητα καθιστούσε αναγκαία την επέκταση της περιουσίας τους, αλλά δεν ήταν δυνατό να επεκταθούν σε καμία κατεύθυνση. Ο Πατήρ Σεραφείμ κάλεσε την Ξένια Μιχαήλοβνα και προσπάθησε να την πείσει ότι θα ήταν ευκολότερο να αντικατασταθεί ο αυστηρός Κανονισμός του Σαρώφ, αλλά εκείνη δεν ήθελε να το ακούσει.

«Υπάκουσέ με, χαρά μου», είπε ο Πατήρ Σεραφείμ.

Αλλά η ανένδοτη Γερόντισσα τελικά απάντησε: «Όχι, Πατερούλη, ας παραμείνει όπως ήταν. Μας έχει ικανοποιήσει ο Κανονισμός που ο ιδρυτής μας, ο Πατήρ Παχώμιος, έχει ήδη καθιερώσει για εμάς!».

Τότε ο Πατήρ Σεραφείμ απέλυσε την Ηγουμένη της κοινότητας Ντιβέεβο, βέβαιος ότι όσα είχε ζητήσει η μεγάλη Γερόντισσα Μητέρα Αλεξάνδρα δεν βάραιναν πια τη συνείδησή του, ή ότι δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να γίνει το θέλημα του Θεού. Ωστόσο, στις 25 Νοεμβρίου εκείνου του έτους, στη γιορτή των Αγίων Κλήμεντος, Πάπα της Ρώμης, και Πέτρου της Αλεξάνδρειας, ενώ προχωρούσε μέσα από τα δάση κατά μήκος της όχθης του ποταμού Σαρώβκα και κατευθυνόταν προς το Μακρινό Ερημητήριο του, ο Άγιος Σεραφείμ είδε την Παναγία και δύο Αποστόλους να στέκονται πίσω της: τον Άγιο Πέτρο και τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή. Η Βασίλισσα των Ουρανών, χτύπησε τη γη με το ραβδί της, ώστε να αναβλύσει μια πηγή με καθαρό νερό. Του είπε: «Γιατί θέλεις να αγνοήσεις αυτό που ζήτησε η δούλη μου Αγάθια, η μοναχή Αλεξάνδρα, και να εγκαταλείψεις την Ξένια και τις αδελφές της, αφού αυτή η εντολή προς τους δούλους μου δεν πρέπει να παραβιαστεί, αλλά να τηρηθεί αυστηρά; Διότι με το θέλημά μου σου το έδωσε αυτή. Θα σου δείξω άλλο τόπο, επίσης στο χωριό Ντιβέεβο, και εκεί θα εγκαθιδρύσω αυτό, το υποσχεμένο μου καταφύγιο. Για να θυμάσαι την υπόσχεση που της έδωσα, πάρε οκτώ αδελφές από την κοινότητα της Ξένιας, από τον τόπο της αναπαύσεως της δούλης μου».

Επίσης, του είπε τα ονόματα των κοριτσιών που έπρεπε να πάρει. Δύο εβδομάδες μετά από αυτή την όραση της Βασίλισσας των

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Ο καπετάν Μητρούσης (με τους άνδρες του) εισήλθε στην πόλη των Σερρών, 13 Ιουλίου 1907

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος